Moment aniversar la Seminarul Teologic din Suceava

Momente încărcate de emoție și nostalgie la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, unde sâmbătă, 19 iulie 2014, absolvenții promoției 1999-2004 s-au reîntâlnit cu ocazia împlinirii a 10 ani de la finalizarea cursurilor, potrivit mmb.ro. Agenda aniversării a început de dimineață cu Sfânta Liturghie oficiată în paraclisul seminarului, la finalul căreia s-a oficiat slujba Parastasului pentru profesorii și colegii trecuți la Domnul, după care au urmat felicitările și cuvântările de final. La eveniment a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Reîntâlnirea foștilor seminariști suceveni, unii veniți chiar din alte eparhii sau de peste hotare, a avut loc la inițiativa părintelui Daniel Loluță, paroh la Biserica „Sf. Cuvioasa Parascheva” din Pleșești, care ne-a oferit mai multe detalii: „Revederea de 10 ani a generației noastre a avut binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, noi fiind primii foști seminariști suceveni care am organizat această manifestare în cadrul seminarului. De altfel, generația noastră a fost prima care a terminat seminarul la Suceava, în noua clădire. Spre bucuria noastră, în mijlocul nostru a fost prezent și IPS Pimen, care a ținut la finalul Sfintei Liturghii un cuvânt de folos în care a subliniat importanța slujirii preoțești și importanța familiei preotului în bunul mers al parohiei. După cursul festiv au mai rostit cuvântări fostul nostru diriginte, părintele Dănuț Popovici, actualmente prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Constanța, părintele profesor Ilie Macar, paroh la Biserica „Sfântul Nicolae” din Câmpulung Moldovenesc, părintele Iftimiu Adrian, director onorific al seminarului sucevean, și părintele Bogdan Hrișcă, actualul director. La finalul Sfintei Liturghii, am oficiat slujba Parastasului, în care ne-am adus aminte de Preasfințitul Gherasim Putneanul, cel care a fost în comisie la examenul de admitere, de părintele Alexandru Lăzăreanu, care ne-a fost profesor de muzică mai mulți ani, și de fostul nostru coleg, părintele Vasilică Nuțu, trecut la cele veșnice anul trecut”.

„Ne-am întâlnit în jurul lui Hristos Domnul euharistic, în cadrul comuniunii Sfintei Liturghii, știind că nu există un cadru mai solemn în lumea aceasta decât Sfânta Liturghie, unde Însuși Hristos Domnul coboară la întâlnirea tainică și intimă cu noi. Clipa aceasta are si valențe duioase pentru că, spre finalul întâlnirii din paraclis, a mai avut loc un moment emoționant pentru toți, momentul pomenirii celor care nu mai sunt împreună cu noi. Ei sunt chemați pe alt tărâm, tărâmul vieții veșnice. Ne-am adus aminte cu pioșenie de arhiereul-vicar Gherasim Putneanul, de părintele profesor Alexandru Lăzăreanu, precum și de unul dintre foștii mei elevi, părintele Vasile Nuțu, care prea de timpuriu a fost chemat dincolo, în brațele Arhiereului Veșnic, Hristos Domnul. Mărturisesc că m-am legat foarte mult de această generație, întrucât este de o vârstă cu începuturile mele didactice în această instituție teologică, fiind și prima căreia i-am fost diriginte. Mai menționez că este lăudabilă această inițiativă a părintelui Daniel Loluță, de reîntâlnire la ceas aniversar”, ne-a spus pr. conf. dr. Dănuț Popovici, fostul diriginte al promoției 1999-2004.

Ce au declarat foștii seminariști suceveni la momentul aniversar

„Sunt foarte bucuros și emoționat, în același timp, de faptul că am avut ocazia să mă întâlnesc cu o parte din foștii colegi de clasă și părinții profesori. Pe unii dintre ei nu-i mai văzusem de la absolvirea seminarului. Anii de seminar au constituit o perioadă importantă în formarea noastră ca viitori slujitori ai Domnului. Am învățat multe lucruri care au stat la baza formării noastre teologice. S-au legat prietenii frumoase. Sunt multe amintiri plăcute, unele amuzante, care ne fac multă plăcere ori de câte ori vorbim despre ele. Sper din tot sufletul ca astfel de întâlniri să fie mai dese, iar noi să fim mai uniți în apărarea dreptei credințe, să ne sprijinim mai mult în rugăciune. Să fim alături unii de alții și la bine și la rău, ca toți împreună să dăm răspunsul cel bun când vom păși în fața Mântuitorului Hristos, Judecătorul cel milostiv și drept”- preot Bogdan-Vasile Negrea, Parohia Putna.

„Întâlnirea dedicată parcurgerii unui deceniu de la finalizarea cursurilor Seminarului Teologic „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava a fost nu numai un prilej de a ne revedea, ci și de a comunica și a ne împărtăși bucuriile unii cu ceilalți. Un moment de emoție și de trăire la intensitate maximă a bucuriei ce ne-a înconjurat. Un moment în care am sondat în cufărul cu amintiri pentru a scoate la lumină tot ceea ce era mai frumos: gânduri, impresii, sentimente. Ne-am regăsit unii pe ceilalți, am dialogat și am fost cuprinși de nostalgia unor vremuri demult apuse. Dar orice punct deschide o nouă frază… și credem că această nouă frază se va scrie de acum fără de a mai pune punct vreodată” – asist. drd. Alexandru Prelipcean, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

„Având în vedere încarcătura spirituală a evenimentului, celebrarea acestuia s-a făcut prin savârșirea Sfintei Liturghii, mulțumind Bunului Dumnezeu pentru toate. Dacă pentru cei vii am săvârșit rugăciuni de mulțumire, pentru cei trecuți la Domnul am oficiat rugăciuni de iertare a păcatelor. Cu tristețe ne gândim la cei care au plecat la Creator, întrucât simțim că mai avem ce învăța de la ei, dar și cu bucurie, întrucât au deschis porțile Cerului și se roagă pentru noi. Am avut și bucuria de a fi binecuvântați de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și de a primi cuvânt de folos, cu grijă și dragoste părintească, așa cum ne-a obișnuit încă din perioada seminarului. Mulțumim tuturor profesorilor care au pus temelia educației noastre teologice și empirice. A fost o experiența înălțătoare și revelatoare, pe care nu o putem păstra doar pentru noi, întrucât emană atât de multă bucurie, încât trebuie împărtășită și altora spre o bucurie în comuniune, în Hristos Domnul și Dumnezeul nostru” – preot Viorel-Ioan Cozmei, Parohia Iaslovăț.

Comentarii Facebook


Știri recente