Moment aniversar la Patriarhia Română: trei ani de păstorire patriarhală ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel

S-au împlinit astăzi, 30 septembrie, trei ani de la întronizarea în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În seara zilei de 12 septembrie 2007, Sfântul Sinod valida alegerea celui de-al VI-lea Întâistătător al Bisericii noastre, în persoana Înaltpreasfințitului Părinte Daniel, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ceremonia de întronizare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a avut loc pe 30 septembrie 2007, la Catedrala Patriarhală din București.

Cu prilejul acestui eveniment deosebit din Patriarhia Română, împlinirea a trei ani de patriarhat, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat astăzi Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București, înconjurat de un sobor de douăzeci de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În cuvântul de învățătură, Patriarhul României a evidențiat că Sfântul Grigorie Luminătorul, Episcopul Armeniei, care este sărbătorit astăzi în Biserica Ortodoxă Română, reprezintă un model pentru creștinul de astăzi.

„Convertindu-se el la creștinism, nu s-a simțit bucuros dacă nu a împărtășit evanghelia și credința în Hristos și poporului său. Cu alte cuvinte, învățăm de la Sfântul Grigorie Luminătorul că nu este suficient să fim numai noi creștini și să ne bucurăm de marea demnitate a numelui de creștin și de multele daruri pe care le dăruiește Hristos celor care cred în El și îl iubesc pe El, ci această bucurie a noastră personală trebuie să o împărtășim și cu cei care nu îl cunosc pe Hristos. Astfel, vedem că Sfântul Grigore Luminătorul devine misionar tocmai pentru că vrea să împărtășească bucuria credinței în Hristos și cu tot neamul lui. Prin aceasta el ne cheamă să fim misionari”, a spus Preafericirea Sa, după cum ne informează TRINITAS TV.

După Sfânta Liturghie, în Catedrala Patriarhală a fost oficiată astăzi o slujbă de Te Deum, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii noastre, poporului român și Preafericirii Sale în cel de-al treilea an de slujire patriarhală. Slujba a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal.

„În acest moment aniversar, noi, ierarhii care v-am înconjurat astăzi la Sfânta Liturghie, colaboratorii Preafericirii Voastre din Administrația Patriarhală și din Administrația Arhiepiscopiei Bucureștilor, reprezentanții autorității statului, credincioșii și credincioasele care sunt în această Biserică, dar și milioanele de credincioși și credincioase care se împărtășesc de bucuria noastră de astăzi, prin intermediul Radioului și al Televiziunii vă urează, Preafericirea Voastră, în acest ceas aniversar, sănătate multă, puteri înnoite, ca mulți ani de arhipăstorire care vă stau înainte să fie împodobiți cu realizări la fel de frumoase”, a spus Preasfinția Sa.

La eveniment au fost prezenți numeroși membri ai Sfântului Sinod, oficialități locale și de Stat.

Sărbătorirea împlinirii a trei ani de păstorire a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a continuat printr-un moment festiv, dedicat acestui eveniment, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei. Aici au fost adresate mesaje de felicitare din partea instituțiilor centrale ale Statului. Mesajul Președintelui României a fost citit de consilierul prezidențial Alexandru Gussi. În continuare, a fost citit mesajul din partea Camerei Deputaților de către Preasfințitul Părinte Episcop vicar-patriarhal, Ciprian Câmpineanul. Apoi, Domnul Adrian Lemeni, Secretar de stat pentru Culte, a dat citire mesajului din partea Guvernului României. Prezent la aniversare, domnul Daniel Funeriu, Ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, a adresat la rândul său un mesaj Preafericitului Părinte Daniel din partea instituției pe care o conduce.

După adresarea mesajelor de felicitare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a ținut și un scurt cuvânt de mulțumire. Referitor la relația dintre Stat și Biserică, Preafericirea Sa a ținut să precizeze faptul că ambele au aceeași vocație.

„Avem o vocație comună cei care conducem instituții bisericești și de stat și anume, vocația comună indiferent de responsabilitate este aceea de a crea semne de speranță, semne de speranță și atunci când trecem prin dificultăți. Este mare nevoie ca să cerem ajutorul lui Dumnezeu și să ne lăsăm în lucrarea lui Dumnezeu în așa fel purtați de Duhul Său încât să devenim mâinile iubirii lui Hristos. Dumnezeu Fiul S-a întrupat, este Capul Bisericii, este înălțat la Ceruri, dar prezent prin Duhul Sfânt în viața Bisericii și în viața unui popor credincios. Și așa cum spune Sfântul Apostol Pavel ‘Biserica este Trupul tainic al lui Hristos’. Această formulare teologică devine o realitate atunci când mâinile noastre devin mâinile lui Hristos”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhul României a mai adăugat faptul că în aceste vremuri de criză cooperarea dintre Biserică și Stat trebuie să fie și mai puternică.

„Trecem printr-o perioadă de criză, criza este în limba greacă ‘judecată’. Judecată pentru lucruri care nu au fost bine făcute sau insuficient de bine lucrate. Perioada de criză, deci, ca judecată pentru un lucru nefăcut la timpul lui sau făcut greșit este o certare care vine de la Dumnezeu, dar nu cu gândul de a ne pedepsi, ci cu gândul de îndreptare. Este o revizuire a parametrilor valorici, este o perioadă de triere a valorilor și mai ales, a priorităților și o perioadă de economisire a darurilor materiale primite de la Dumnezeu. În special, criza are în ea o pedagogie a lui Dumnezeu și anume, să punem un început bun. Deci, pe de o parte, suferim în criză, dar trebuie să și sperăm. Și aici este cea mai necesară cooperare între Biserică și toate instituțiile publice și toate organizațiile, să nu rămânem numai în mijlocul suferinței, ci chiar în mijlocul suferinței să arătăm semne de speranță. Și cele mai puternice semne de speranță sunt acelea ale solidarității”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a mulțumit tuturor celor care au sprijinit Biserica în toate activitățile ei.

La eveniment au luat parte demnitari de stat, autorități publice centrale și locale, reprezentanți ai Case Regale a României, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanți ai altor culte, profesori, consilieri ai Administrației Patriarhale și ai Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și alte personalități ale vieții sociale, culturale și politice autohtone.

Evenimentele prilejuite de împlinirea a trei de patriarhat au continuat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei. Aici, toți cei prezenți au urmărit, timp de aproape o oră, un film realizat de TRINITAS TV despre activitatea Patriarhiei Române și a Arhiepiscopiei Bucureștilor în perioada octombrie 2009 – octombrie 2010: „Vizite canonice, hirotoniri, sfințiri de Biserici și construirea de Biserici, grija pentru patrimoniu, atenția pentru a crea valori, Catedrala Mântuirii Neamului, încurajarea preoților și parohiilor, responsabilitatea în chivernisirea fondurilor, solidaritate cu cei în nevoi și filantropie bine organizată, cateheză, cultură și comunicare. Iată parcursul anului 2009-2010 la Patriarhia Română, sub binecuvântarea și implicarea directă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Viața Bisericii Ortodoxe Române se desfășoară în orizontul credinței și mărturisirii, al iubirii de Dumnezeu și de oameni”.

Tot în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei din Capitală a fost lansată astăzi lucrarea „Titulatura și distincțiile onorifice acordate de Patriarhia Constantinopolului mitropoliților Țării Românești (secolele XIV-XVIII)”, alcătuită de domnul academician Emilian Popescu. Noua apariție editorială mai cuprinde un rezumat în limba franceză, precum și mai multe anexe cu ilustrații, fiind realizată în condiții grafice deosebite.

În data de 12 septembrie 2007 Preafericitul Părinte Daniel a fost ales de către Colegiul Electoral Bisericesc în funcția de Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei. Întronizarea s-a făcut duminică, 30 septembrie 2007.

Comentarii Facebook


Știri recente