Moment aniversar la parohia ortodoxă română din Micherechi, Ungaria

Parohia ortodoxă română din Micherechi, Ungaria a aniversat, la Praznicul Nașterii Maicii Domnului, 240 de ani de la prima atestare documentară. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în perioada 7-9 septembrie, racla cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena de la Catedrala Patriarhală a fost adusă într-un pelerinaj în Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, aflându-se și în parohia Micherechi.

Cinstitele odoare au fost însoțite de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și de părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă din București.

Încă de sâmbătă seara, sfintele moaște au fost întâmpinate de cler și credincioși la Catedrala din Gyula a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, unde s-a săvârșit slujba Vecerniei Mari, cu Litie. Preasfințitul Părinte Siluan a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o icoană cu Sfinții Împărați, în chip de binecuvântare, după cum ne-a transmis Cătălin Cernătescu..

Duminică, în ziua praznicului Nașterii Maicii Domnului, racla cu sfintele odoare a fost dusă în procesiune la biserica parohiei ortodoxe române din Micherechi, unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către un sobor de cinci arhierei, înconjurați de preoți și diaconi.

Au liturghisit împreună Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române dinUngaria și Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor.

Cu acest prilej, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului a fost proclamată în cadrul Sfintei Liturghii, ca al doilea hram al bisericii parohiei ortodoxe din Micherechi, alături de sărbătoarea Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Ziua de comuniune s-a încheiat cu un program artistic ce s-a desfășurat la Casa de Cultură „Gheorghe Dulău” din localitate. În cadrul programului, Grupul folcloric Izvorașul de la Drobeta Turnu Severin a încântat publicul prezent cu o suită de cântece populare românești vechi.

Pentru ca și credincioșii ortodocși români din alte parohii să aibă posibilitatea de a se închina la sfintele moaște, duminică seara, la ora 17:00, racla cu cinstitele odoare a fost dusă la biserica parohiei ortodoxe române din Chitighaz, urmând ca luni, 9 septembrie, sfintele moaște să ajungă la capela așezământului monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta.

După ce moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena au mai fost duse în câteva pelerinaje prin țară, ele au trecut și granițele țării pentru a întări comuniunea între credincioșii ortodocși care viețuiesc, lucrează și se află în momentul de față în Ungaria. Pelerinajul cu doi dintre cei mai însemnați sfinți ai Ortodoxiei reflectă grija pe care Biserica Ortodoxă Română o are față de fiii ei duhovnicești, dar și dorința acestora de a fi în comuniune și în rugăciune în preajma sfinților.

Comentarii Facebook


Știri recente