Moment aniversar la Huși

Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, împlinește mâine, 29 iunie 2014, cinci ani de când a fost întronizat în demnitatea de Episcop al Hușilor, la Catedrala episcopală din Huși. În toți acești ani, ierarhul a desfășurat o bogată activitate culturală, pastorală, misionară, administrativă și social-filantropică, potrivit mmb.ro.

În ziua pomenirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Părinte Corneliu împlinește cinci ani de când păstorește Eparhia Hușilor. PS Corneliu s-a născut în satul Corni – Albești, județul Vaslui, la 25 iulie 1966, din părinții Eugen și Ruxandra Onilă, fiind primul dintre cei trei copii de parte bărbătească. A urmat Școala Generală Corni, pe care a absolvit-o în anul 1980. Între anii 1980-1982 a urmat prima treaptă de liceu în orașul Vaslui, iar din toamna anului 1982 a început cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, pe care le-a absolvit în anul 1987. În perioada 1988-1992 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din București – respectiv Facultatea de Teologie -, pe care a absolvit-o în anul 1992. Între anii 1992-1996 a urmat cursurile de doctorat, specializarea Noul Testament, la aceeași facultate. Începând cu anul 1993, a studiat la Facultatea de Teologie Protestantă din cadrul Universității Marburg – Germania, fiind bursier al Diakonisches – Werk, EKD. Din anul 1996 a fost asistent în cadrul aceleiași facultăți, la catedra de Teologie și Spiritualitate a Bisericii Ortodoxe, sub îndrumarea profesorului Hans-Martin Barth. Pe 21 noiembrie 1997, PS Corneliu a fost tuns în monahism la Catedrala episcopală din Huși, a doua zi fiind hirotonit ierodiacon, iar în 23 noiembrie, ieromonah. La 25 decembrie 1997 a fost hirotesit protosinghel. În Eparhia Hușilor a activat mai întâi ca profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși și consilier cultural la Centrul eparhial Huși. În anul 1998 a fost numit vicar administrativ al Eparhiei Hușilor de către vrednicul de pomenire episcop Ioachim al Hușilor. Tot la propunerea episcopului Ioachim, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat Preasfințitului Corneliu rangul de arhimandrit pe data de 26 iunie 1999. La 27 octombrie 1999 a fost ales Arhiereu-vicar al Episcopiei Hușilor, cu titlul de „Bârlădeanul”, fiind hirotonit în această treaptă în data de 21 noiembrie 1999 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Pe 18 iunie 2009, ierarhii Sfântului Sinod au ales, prin vot secret, pe Preasfințitul Arhiereu-vicar Corneliu Bârlădeanul ca Episcop al Hușilor. Slujba de întronizare a Preasfinției Sale a fost oficiată pe 29 iunie 2009 de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, în prezența unui număr impresionant de preoți, diaconi și credincioși.

Activitate rodnică în Eparhia Hușilor

În cei cinci ani de arhipăstorire, Preasfințitul Corneliu a inițiat și coordonat reorganizarea administrativă a protopopiatelor și unităților de cult din cadrul eparhiei, urmărindu-se eficientizarea activităților acestora. De asemenea, a coordonat și susținut financiar zidirea de noi lăcașuri de cult parohiale și mănăstirești, case parohiale și așezăminte social-filantropice, precum și reparația și înfrumusețarea celor existente, începând cu Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși, clădirile Centrului eparhial Huși și sediile administrative ale protopopiatelor din eparhie. Episcopul Hușilor a pus piatra de temelie pentru mai multe biserici, sfințind și resfințind lăcașuri de închinăciune din eparhie. A hirotonit preoți pe seama parohiilor vacante în conformitate cu normele statutare și regulamentare bisericești, iar în plan cultural-misionar s-a îngrijit de apariția primei cărți de rugăciuni editate de Episcopia Hușilor (în două ediții), dar și a Învățăturii de credință creștin-ortodoxă. PS Corneliu a inițiat și organizat coruri preoțești pe lângă protopopiate, dar mai ales Corul „Dignus est” al preoților din Episcopia Hușilor, care a imprimat până în prezent două CD-uri.

Comentarii Facebook


Știri recente