Moment aniversar la Cluj. 5 ierarhi au slujit în Catedrala din municipiu

IPS Andrei Cluj 6

La Catedrala Mitropolitană din Cluj au fost sărbătoriţi astăzi, 25 martie 2017, 11 ani de la reînființarea Mitropoliei Clujului.

Mii de clujeni au participat, cu acest prilej, la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei împreună cu un sobor de ierarhi ai Bisericii noastre.

Împreună cu Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului au slujit: Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La slujbă au luat parte oficialități locale și județene, academicieni și oameni de cultură, precum și reprezentanți ai autorităților civile şi militare.

„Astăzi este începutul Mântuirii noastre”

La marea sărbătoare din inima Transilvaniei, omilia a fost rostită de Episcopul Sloboziei și Călărașilor. Ierarhul a vorbit despre însemnătatea Bunei Vestiri. De asemenea, Preasfințitul Părinte Vincențiu le-a explicat clujenilor cât de importantă este credința în viața creștinilor. Oricât este de mică, credința mută munții, a spus Ierarhul:

Să nu uităm cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos: „celui ce crede, toate îi sunt cu putință”! Avem nevoie de credință cât un bob de muștar. Bobul de muștar nu-l vezi pe vârful degetului, dar aruncat în pământ, acesta dă naștere unui copac în care păsările cerului își fac cuiburi și se apără de vitregiile vremii.

Iată cât de puțină credință avem nevoie, să spunem unui munte: „mută-te”, și acela va asculta porunca noastră! De ce se vaită creștinii acestui început de secol? Pentru că nu au reușit să-și păstreze acest bob de muștar al credinței lor!”, a spus Preasfinţia Sa.

În finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului a amintit de trecutul Eparhiei Clujului și de unele reușite pe care nu le-ar fi realizat fără sprijinul autorităților locale.

Pentru aceasta i-a oferit vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, Crucea Transilvană în semn de apreciere pentru efortul depus în primirea autorizației de construcție a Centrului Misionar „Sfântul Andrei” care va avea sediul în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii.

Ajunul Bunei Vestiri, la Catedrala Mitropolitană

Sărbătoarea hramului Mitropoliei Clujului a început vineri seara cu Slujba Pavecerniţei Mari cu Litie oficiată în Catedrala Mitropolitană de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor prezenți despre Praznicul Bunei Vestiri, cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului.

 

Comentarii Facebook


Știri recente