Moment aniversar la Academia Română

În Aula Mare a Academiei Române a debutat ieri, 26 septembrie, printr-o ședință aniversară, conferința „Fenomenul totalitar: între realități istorice și abordări istoriografice” care marchează împlinirea a două decenii de la înființarea, în 1993, a Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului. Cu această ocazie, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a transmis mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Suferințe adânci și multe puse în lumină”, informează „Ziarul Lumina”.

Împlinirea a 20 de ani de activitate a Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului (INST) a reunit în Aula Mare a Academiei Române, membri din conducerea acestei instituții, academicieni, reprezentanți ai instituțiilor statului, personalități din viața publică și științifică, profesori, istorici și persoane care au sprijinit activitatea primului institut de cercetare a totalitarismului din România, precum și conducerea institutului și cercetătorii care lucrează în cadrul acestuia. Ședința aniversară a fost moderată de academicianul Ionel Haiduc, președintele Academiei Române. La acest moment aniversar și de bilanț pentru INST, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a citit mesajul transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și a acordat, din partea Preafericirii Sale, profesorului dr. Radu Ciuceanu, directorul institutului, Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru mireni. De asemenea, au fost acordate Diploma de onoare și Medalia omagială „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului la împlinirea a 20 de ani de activitate.

Alte mesaje de felicitare și mulțumiri au transmis în continuare: Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei; Înaltpreasfințitul Ioan Robu; Arhiepiscopul-mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de București; Nicolae Văcăroiu, președintele Curții de Conturi a României; academicianul Alexandru Vulpe, președintele Secției de științe istorice și arheologie a Academiei Române; academicianul Răzvan Teodorescu; Octavian Roske, secretarul științific al institutului; precum și prof. dr. Radu Ciuceanu. La finalul sesiunii aniversare au fost acordate diplome și medalii de onoare unor personalități din viața publică și științifică sprijinitori ai Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului.

Comentarii Facebook


Știri recente