Moment aniversar în Parohiile Ortodoxe Române din Liverpool și Nottingham, Marea Britanie

Săptămâna aceasta Parohiile Ortodoxe Române din Liverpool și Nottingham, Marea Britanie, îmbracă haine de sărbătoare cu ocazia împlinirii a 4 ani de la înființarea parohiei din Liverpool și 5 ani de la înființarea celei din Nottingham, după cum ne-a precizat Drd. Sorin Damian.

Cu acest prilej, sâmbătă, 28 septembrie a.c. și duminică, 29 septembrie a.c., Sf. Liturghie va fi săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preasfințitul Ignatie Mureșanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, care vine din încredințarea și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale.

La invitația părintelui paroh Dan Petru Ghindea, alături de cele două parohii se vor afla și Excelența Sa, Dr. Ion Jinga, Ambasadorul României la Londra, precum și domnul Viorel Riceard Badea, senator pentru românii de pretutindeni, în Parlamentul României.

De asemenea, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la cele două aniversări va participa și grupul de muzică bizantină „Evloghia” al Catedralei patriarhale din București, condus de părintele Arhidiacon Marius Militaru.

Primul moment aniversar va începe sâmbătă, 28 septembrie a.c., în parohia românească din Liverpool, având hramul „Sf. Paisie Nemțeanul”, la ora 10:30 prin săvârșirea dumnezeieștii Liturghii, marcând astfel patru ani de slujire pastorală românescă. Alături de oaspeții deja menționați o să se alăture domnul Malcolm Kennedy, din partea primăriei orașului Liverpool, precum și domnul Viorel Răducănescu, consul onorific al României la Liverpool.

A doua zi, duminică, 29 septembrie a.c., la bucuria aniversării a celor 5 ani de prezență pastorală românească în Nottingham, în parohia închinată „Sf. Ap. Petru și Pavel” din acest oraș, credincioșilor și oficialităților prezente li se vor alătura părintele Peter Hill, Arhidiaconul Diocezei de Nottingham, delegat din partea Bisericii Anglicane, precum și primarul regiunii Gedling, dl. Bob Collins.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Iosif, Preasfințitul Ignatie Mureșanul va înmâna membrilor marcanți ai celor două comunități, „Diplome de ctitori” și „Diplome de excelență”, în semn de recunoaștere a promovării și susținerii constante a valorilor românești autentice, spirituale și culturale în cele două orașe, Liverpool și Nottingham.

Cu credință tare în Dumnezeu, răbdare și prin colaborarea cu oficialitățile britanice, prin organizarea acestor evenimente, părintele paroh, alături de Consiliile parohiale din cele două parohii, inițiază și dezvoltă discuții asupra unor proiecte care sunt de interes major pentru menținerea și consolidarea identității românești.

Părintele Dan Petru Ghindea a declarat: „Cu sufletul plin de bucurie și responsabilitatea față de cel mai de preț dat al poporului român, și anume credința ortodoxă, comunitățile românești de pe aceste meleagurile britanice privesc cu nădejdea că într-o zi vor fi binecuvantate cu propriul lor lăcaș de cult” avându-se în vedere faptul că majoritatea comunităților românești din Marea Britanie și Irlanda de Nord participă la Sfânta Liturghie în lăcașuri de cult închiriate de la Biserica Anglicană sau de la cea Romano-Catolică. Trebuie menționat faptul că pe teritoriul Marii Britanii, singura biserică ce aparține unei comunități românești, se află în orașul Leeds, aceasta fiind târnosită de IPS Iosif, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, la data de 14 septembrie a.c., cu ocazia praznicului Înălțării Sf. Cruci.

Comentarii Facebook


Știri recente