Moment aniversar în parohiile din Liverpool și Nottingham, Marea Britanie

Săptămâna trecută parohiile ortodoxe române din Liverpool și Nottingham, Marea Britanie, au îmbrăcat haine de sărbătoare, cu ocazia împlinirii a 4 ani de la înființarea parohiei din Liverpool și a 5 ani de la înființarea celei din Nottingham. Cu acest prilej, sâmbătă, 28 septembrie, și duminică, 29 septembrie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită, din încredințarea și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, de Preasfințitul Ignatie Mureșanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La invitația părintelui paroh Dan Petru Ghindea, alături de cele două parohii s-au aflat Excelența Sa Ion Jinga, Ambasadorul României la Londra, și Viorel Riceard Badea, senator pentru românii de pretutindeni în Parlamentul României. De asemenea, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la cele două aniversări a participat și Corul misionar „Evloghia” al Patriarhiei Române, condus de părintele arhidiacon Marius Militaru, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Primul moment aniversar a debutat sâmbătă, 28 septembrie, în parohia românească din Liverpool, cu hramul „Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț”, prin Sfintei Liturghii, marcând astfel patru ani de slujire pastorală românească. De față a fost și Malcolm Kennedy, din partea Primăriei orașului Liverpool, precum și Viorel Răducănescu, consulul onorific al României la Liverpool.

A doua zi, duminică, 29 septembrie, la bucuria aniversării celor 5 ani de prezență pastorală românească în Nottingham, în parohia închinată Sfinților Apostol Petru și Pavel din acest oraș, credincioșilor și oficialităților prezente li s-au alăturat părintele Peter Hill, Arhidiaconul Diocezei de Nottingham, delegat din partea Bisericii Anglicane, precum și primarul regiunii Gedling, Bob Collins.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif, Preasfințitul Ignatie Mureșanul a înmânat membrilor marcanți ai celor două comunități, diplome de ctitori și diplome de excelență, în semn de recunoaștere a promovării și susținerii constante a valorilor românești autentice, spirituale și culturale în cele două orașe, Liverpool și Nottingham.

Prin colaborarea cu oficialitățile britanice, dar și prin organizarea acestor evenimente, părintele paroh, alături de Consiliile parohiale din cele două parohii, inițiază și dezvoltă discuții permanente asupra unor proiecte care sunt de interes major pentru menținerea și consolidarea identității românești în aceste regiuni. Părintele Dan Petru Ghindea, parohul parohiei din Nottingham, care slujește și în parohia din Liverpool, a declarat: „Cu sufletul plin de bucurie și responsabilitatea față de cel mai de preț dar al poporului român, și anume credința ortodoxă, comunitățile românești de pe aceste meleagurile britanice privesc cu nădejdea că într-o zi vor fi binecuvantate cu propriul lor lăcaș de cult, avându-se în vedere faptul că majoritatea comunităților românești din Marea Britanie și Irlanda de Nord participă la Sfânta Liturghie în lăcașuri de cult închiriate de la Biserica Anglicană sau de la Biserica Romano-Catolică”. Pe teritoriul Marii Britanii, singura biserică ce aparține unei comunități românești, se află în orașul Leeds, aceasta fiind târnosită de IPS Mitropolit Iosif, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, la data de 14 septembrie în acest an, cu ocazia praznicului Înălțării Sfintei Cruci.

Conform site-ului Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, www.mitropolia.eu, în momentul de față, în Marea Britanie și Irlanda de Nord, există un număr de 21 de parohii costituite, o parohie în formare, trei filii și șase misiuni, deservite de 27 preoți și patru diaconi. De asemenea, în spațiul britanic există cinci mănăstiri ortodoxe, dintre care una aparține și Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, și anume Mănăstirea „Cuviosul Antonie cel Mare” și „Sfântul Ierarh Cuthbert” aflată în ținutul Shropshire din Anglia. În prezent, comunitatea românească din Scoția efectuează demersurile necesare pentru a reuși să restaureze Biserica „Sfântul Ninian, Apostolul Scoțienilor”, aflată pe Insula Mull, situată pe coasta de vest a Scoției, pentru ca această să poată deveni prima mănăstire românească din această regiune.

Comentarii Facebook


Știri recente