Moment aniversar în Parohia Pomârla I, Protopopiatul Dorohoi

Satul Pomârla din județul Botoșani îmbracă straie de sărbătoare în Duminica a 7-a după Rusalii, când vor fi marcate două secole de existență a Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților”. Mâine, 26 iulie 2014, în biserica Parohiei Pomârla I, Protopopiatul Dorohoi, se vor sluji Vecernia și Acatistul, iar duminică slujba Utreniei va fi urmată de Sfânta Liturghie arhierească și de Parastasul pentru cei adormiți.

Comuna Pomârla se află în nord-vestul județului Botoșani, fiind alcătuită din trei sate: Pomârla, reședința de comună, Racovăț și Hulubești. Este așezată într-un ținut deluros cu altitudine în general redusă. Numele satului Pomârla provine de la ocupațiile locuitorilor (cultivarea pomilor fructiferi) și de la natura terenului (mociorlos și întunecos). Localitatea apare în istorie la 1420, într-un act semnat de Alexandru cel Bun, care îi dona lui Popa Draghie moșiile și satul din ținutul Dorohoi. Aceste domenii au trecut din moștenire în moștenire până la Constantin Macri. El dăruiește aceste ținuturi fiicei sale care se căsătorește cu fiul lui Toderașcu Bașotă, care se numea Constantin. Neamul Bașoteștilor este amintit în istoria Bașoteștilor înainte de 1400, fiind foarte bogat. Prin căsătoria lui Constantin cu fata lui Macri, bașoteștii se mută din punct de vedere administrativ pe moșia Pomârla. Constantin Bașotă este cel care a ctitorit biserica din lemn la 1720, fiind folosită de comunitatea din Pomârla până la 1813, când a fost donată credincioșilor din localitatea Corjăuți. Ctitorul noului sfânt locaș este Ioniță Bașotă, fiul său Anastasie urmând să ducă la stingerea neamului bașoteștilor. Anastasie Bașotă a fost cel mai bogat boier al vremurilor, el preluând conducerea moșiei. Pe această moșie înființează o școală particulară cu internat, la 1838, pentru fiii de clăcași de pe moșiile sale. Tot de numele său se leagă reconstruirea bisericii la 1859, când i se adaugă turnurile. La 1879, pe cheltuiala lui s-a înființat în această localitate un liceu, care purta la acea vreme numele de „Institutul Academic „Anastasie Bașotă””.

Inaugurarea Centrului cultural-social „Episcop Cozma Petrovici”

Anul acesta, comunitatea din Pomârla sărbătorește mai multe evenimente. În primul rând, se împlinesc 250 de ani de la nașterea stolnicului Ioniță Bașotă, 215 ani de la nașterea logofătului Anastasie Bașotă, 145 de ani de la moartea lui Anastasie Bașotă, 175 de ani de la înființarea primei școli în limba română din Pomârla, 140 de ani de la nașterea vrednicului de pomenire episcop Cozma Petrovici, care a slujit la Pomârla, 90 de ani de la înscăunarea Preasfinției Sale și 65 de ani de la moartea acestuia. „Punctul culminant al acestui mănunchi de date este reprezentat de împlinirea a 200 de ani de la punerea pietrei de temelie bisericii de către Mitropolitul Veniamin Costachi. Toate aceste comemorări vor fi marcate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei”, a explicat părintele paroh Ioan Eugen Niță. În apropierea bisericii parohiale a fost ridicată o casă care să deservească preoților slujitori. Aici a funcționat școala din sat până când s-a înființat liceul. În această casă a stat și a păstorit preotul Cosma Petrovici, care după moartea soției sale urcă pe scaunul arhieriei pentru cârmuirea eparhiei de la Dunărea de Jos. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, această clădire se va numi „Centrul cultural-social „Episcop Cozma Petrovici””. „În seara zilei de sâmbătă, 26 iulie 2014, se vor oficia Privegherea și slujba Acatistului. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Sfânta Liturghie din ziua de 27 iulie va fi săvârșită de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Sperăm ca odată cu începerea rugăciunilor să se facă și rugăciunile de binecuvântare și sfințire a lucrărilor ce s-au făcut mai ales la exteriorul bisericii. La final se va oficia Parastasul pentru episcopul Cozma Petrovici, pentru membrii familiei Bașotești și pentru junimistul Samson Botnărescu, primul director al Liceului „Anastasie Bașotă”, al cărui mormânt se află la Pomârla”, a adăugat părintele paroh Ioan Eugen Niță.

Comentarii Facebook


Știri recente