Moment aniversar în Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a oficiat astăzi, 18 noiembrie 2015, la ceas aniversar, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din comuna Corbeni, județul Argeș, aducând mulțumiri Bunului Dumnezeu, la împlinirea a 25 de ani de episcopat și 30 de ani de la hirotonia ca arhiereu în Biserica lui Hristos.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a hirotesit întru arhidiacon pe părintele diacon Andrei Mihai, secretar eparhial, după cum informează site-ul oficial al Eparhiei.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Eparhiei a subliniat importanța de a înălța din inimă rugăciune de mulțumire către Sfânta Treime pentru purtarea de grijă în cei 30 de ani de arhierie, în Biserica Ortodoxă argeșeană și musceleană, precum și pentru cei 25 de ani de slujire ca ierarh titular al Eparhiei Argeșului și Muscelului.

„Îndreptăm cu acest prilej, cuvânt de mulțumire și felicitare tuturor preoților, monahilor, monahiilor, credincioșilor și celor care au sprijinit cu dragoste multă, activitatea de zi cu zi, a întregii dezvoltări, din toate punctele de vedere, a Sfintei Arhiepiscopii a Argeșului și Muscelului, cerând de la Prea Sfânta Treime, ca milostiva binecuvântare, să fie asupra tuturor, de sănătate deplină și spor binecuvântat, pe drumul urcușului duhovnicesc și gospodăresc, deopotrivă, întru mulți ani, împodobiți de pace și bucurie”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Primul titular al reînfiinţatei eparhii la 21 februarie 1990, s-a născut în Cracăul Negru, judeţul Neamţ, la 6 iunie 1944, numindu-se din botez Constantin. A studiat la Seminarul teologic din mănăstirea Neamţ (1959-1964) şi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1964-1968). A slujit ca preot în parohiile Tioltiur şi Inău din Transilvania (1964-1971), a întrat în cinul monahal la mănăstirea Căldăruşani în decembrie 1971, primind numele Calinic. A îndeplinit ascultările de muzeograf şi secretar al mănăstirii de metanie (1972-1974), apoi a fost transferat la mănăstirea Cernica (1974-1977). A fost numit stareţ al mănăstirii Sinaia (1977-1981), apoi al mănăstirii Cernica (1981-1985), arhiereu vicar al eparhiei Râmnicului şi Argeşului, cu titlul Argeşeanul şi cu reşedinţa la mănăstirea Curtea de Argeş. În această demnitate a fost hirotonit şi instalat la 17 noiembrie 1985, împlinindu-se anul acesta 30 de ani de osteneli chiriarhale.

La 12 februarie 1990 Sfântul Sinod a decis reînfiinţarea Episcopiei Argeşului, cu jurisdicţie peste judeţele Argeş şi Teleorman. Ca locţiitor de episcop, la 4 aprilie 1990, a fost numit arhiereul vicar Calinic Argatu Argeşeanul, ales episcop eparhiot în 27 septembrie 1990 şi înscăunat la 18 noiembrie 1990, adăugându-se 25 de ani de lucrare arhierească în Eparhia nou reînființată.

Truda în propovăduirea Sfintei Evanghelii, pe tărâm cultural-misionar şi administrativ, făcând ceea ce este bineplăcut lui Dumnezeu şi oamenilor a făcut ca Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, să ridice, în anul 2009, Episcopia Argeşului şi Muscelului la treapta ecleziastică de Arhiepiscopie, iar Preasfinţia Sa să fie numit Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului.

Comentarii Facebook


Știri recente