Molitfelnicul lui Dimitrie Liubavici – operă misionară, spirituală și culturală definitorie a Ortodoxiei românești din secolul al XVI-lea

Rod al strǎduinţelor pastoral-misionare şi expresie a vieţii bisericeşti din Arhiepiscopia Târgoviștei, a apărut la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, volumul intitulat Molitfelnicul lui Dimitrie Liubavici-operă misionară, spirituală și culturală definitorie a Ortodoxiei românești din secolul al XVI-lea, marchează 470de ani de la apariţia acestei importante lucrări a cunoscutului tipograf Dimitrie Liubavici, la Târgovişte, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviştei.

Operă tipografică fundamentală pentru Biserica străbună din secolul al XVI-lea, Molitfelnicul lui Dimitrie Liubavici continuă în mod firesc strădania misionară şi culturală a Ieromonahului Macarie, celebrată de Eparhia noastră în anii trecuţi, prin lansarea unor ediţii jubiliare, la jumătate de mileniu de la apariţia lor, la Târgovişte.

Lansat oficial cu ocazia Sărbătorii Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, volumul, tipărit de Editura Arhiepiscopiei Târgoviştei, cuprinde 164 de pagini, într-o formă grafică deosebită. Importanţa lui în spaţiul Ortodoxiei româneşti este reliefată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, în prefaţa lucrării, care arată că: “propune mediului eclezial și științific, o culegere de texte ale unor personalități ale lumii spirituale și culturale, naționale și locale, care aprofundează importanța Molitfelniciului lui Dimitrie liubavici, în acest an în care celebrăm 470 ani de la tipărirea lui, aici, la Târgoviște… eveniment, deopotrivă, misionar-spiritual și tipografico-cultural, care reprezintă un moment de cinstire a înaintașilor noștri care au apreciat, apărat și promovat credința Bisericii noastre străbune”.

Comentarii Facebook


Știri recente