„Model desăvârșit pentru clerici și medici”, Sf. Luca al Crimeei a fost cinstit la Bolintin – Deal

În ziua sărbătorii Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, la Capela Spitalului Orăşenesc Bolintin – Deal, a fost oficiată Sfânta Liturghie cu ocazia celebrării patronului spiritual al lăcașului de cult.

În predica sa din 11 iunie 2018, protoiereul Protopopiatului Bolintin l-a numit pe Sfântul Luca drept unul dintre cei mai mari „predicatori ai secolului XX” și „model atât pentru medicii din ziua de astăzi, cât şi pentru slujitorii sfântului altar”.

De asemenea, pr. protoiereu Stuparu Emanuel a vorbit despre viaţa Arhiepiscopului Crimeei, pe care l-a numit mare mărturisitor, ierarh şi doctor fără de arginţi „urmaş al unei vechi familii princiare, artist înzestrat, chirurg genial, profesor universitar și pătimitor pentru credinţă”.

Credincioşii prezenţi la eveniment au  adus cinstire unor fragmente din moaştele Sfântului Ierarh Luca al Crimeii, oferite capelei spitalului de Episcopul Ambrozie al Giurgiului în 9 noiembrie 2012, cu prilejul sfinţirii lăcaşului.


Sfântul Luca al Crimeei – s-a născut în anul 1877, în orașul Kerci din Crimeea, din părinți dreptcredincioși, primind la botez numele de Valentin.

De mic a primit o aleasă învățătură, apoi a studiat la Kiev, mai întâi la Academia de Arte Frumoase, apoi la Facultatea de Medicină.

Stabilit la Tașkent, arhiepiscopul locului l-a chemat să slujească Bisericii. Încredințat de faptul că aceasta este misiunea și calea ce îl așteaptă, doctorul Valentin a acceptat fără nicio reținere hiro­tonia ca  preot, în anul 1921.

Întrând în monahism cu numele de Luca, în anul 1923, la cererea credincioșilor, a fost hirotonit arhiepiscop de Tașkent.

La scurt timp a fost însă întemnițat, urmând un lung șir de 11 ani de pribegie și suferințe în închiso­rile comuniste. Fiind un chirurg vestit, episcopul Luca a primit aprobarea de a opera în spitalele din închisorile prin care a fost purtat.

În anul 1946, reabilitat chiar de prigonitorii săi, datorită faimei sale în întreaga lume, Sfântul Luca a fost numit arhiepiscop de Simferopol și Crimeea.

Sfântul nu s-a temut niciodată în cuvântările sale a condamna ateismul. La bătrânețe, Sfântul și-a pierdut cu totul vederea. Despre aceasta însă, el spunea: „Cel ce și-a închinat viața Domnului nu poate fi niciodată orb, fiindcă Dumnezeu îi dă lumina la fel cu cea de pe Tabor”.

Sfântul Luca al Crimeei a adormit în Domnul la data de 11 iunie 1961.

Ierarhul și medicul Luca a fost canonizat în anul 1996. Sfintele lui moaște au fost așeza­te în Catedrala „Sfânta Treime” din Simferopol.

În anul 2013, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înscrierea numelui său și în calendarul Bisericii noastre, cu zi de pomenire la 11 iunie.

Foto credit: Episcopia Giurgiului

Comentarii Facebook


Știri recente