Mobilizare în Mitropolia Basarabiei pentru refugiații ucraineni

Mitropolia Basarabiei are o implicare constantă în ameliorarea crizei umanitare din Ucraina, mai ales prin Misiunea socială „Diaconia”. În acest demers, Mitropolia este susținută de mai multe eparhii românești, dar și alte persoane și instituții, fie din Republica Moldova și din România, fie din alte țări.

O tonă de produse alimentare, de igienă, haine, medicamente şi alte bunuri a ajuns zilele trecute la Soroca, tocmai din Italia. Inițiativa aparține unui basarabean stabilit în peninsulă și este al doilea transport pe care Marcel Scoferța îl trimite la Soroca. Coletele cu ajutoare sunt depozitate la Centrul Social al Parohiei „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Soroca şi de acolo sunt distribuite refugiaţilor.

De asemenea, 6 tone de ajutoare au fost trimise de comunitatea românească din Verona. Parohia ortodoxă „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Villafranca di Verona a trimis alimente, haine, pături și produse de igienă.

Mitropolia Basarabiei a susținut demersul Crucii Roșii din Germania de a trimite, pentru 3 săptămâni, la Mariupol și Odesa o delegație formată din 8 medici, 3 ambulanțe și un microbuz dotat cu echipament medical.

Un alt lot de ajutoare umanitare a fost trimis de Mitropolie pentru 91 de persoane refugiate în satul Căplani. Inițiativa a fost susținută de părintele Roman Cuțitaru în colaborare cu primarul Valeriu Tabunșcic. În același demers au fost ajutați și refugiați de la centrul „Emanuel” din satul Cioburciu, raionul Ștefan Vodă.

Episcopia de Bălţi a donat marți 200 de pachete alimentare care vor fi împărţite de Poliţia de Frontieră la vămile Otaci, Unguri și Criva. Pachetele au fost pregătite de preoţii şi preotesele din Bălţi, însă cu ajutorul primit de la românii din Occident şi cu bunăvoinţa Episcopului Timotei al Spaniei şi Portugaliei.

Fede­rația Filantropia a Patriarhiei Române a trimis marți la Cahul, cu sprijinul mai multor eparhii, un tir cu 20 de tone de ajutoare, acesta fiind al doilea transport trimis de Patriarhia Română în Republica Moldova. Episcopia Basarabiei de Sud va mijloci distribuirea lor către persoanele refugiate.


Imediat după începerea conflictului militar în Ucraina, Biserica Ortodoxă Română a fost alături de refugiații veniți în România și în Republica Moldova oferindu-le hrană și ajutoare materiale, asistență spirituală, servicii de transport și spații de cazare.

S-au mobilizat în acest sens eparhii din țară și de peste hotare, alături de ONG-urile Bisericii. Inițiativele de sprijin pentru refugiați sunt coordonate prin platforma „Ajută cu bucurie”, unde se poate oferi ajutor material sau se pot înscrie voluntari.

Foto credit: Mitropolia Basarabiei

Comentarii Facebook


Știri recente