Moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion purtate în pelerinaj în Eparhia Buzăului și Vrancei

Mănăstirea Rogozu din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei îmbracă mâine, 24 iunie 2014, haine de sărbătoare. În ziua sărbătorii Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul așezământul monahal, ce datează din anul 1647, își sărbătorește hramul. Cu acest prilej, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion de la Mănăstirea Halmyris (Episcopia Tulcii) vor fi aduse în pelerinaj și așezate spre închinare tuturor celor prezenți la hramul mănăstirii. Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie va fi oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii așezământului monahal trecuți la Domnul.

Sfinte moaște descoperite în ziua Adormirii Maicii Domnului

Dintre toate regiunile țării noastre, pământul dobrogean rămâne cunoscut drept un „pământ al sfinților”. Aici au fost martirizați numeroși ucenici și mărturisitori ai lui Hristos precum Sfinții Epictet preotul și Astion monahul, cinstiți la 8 iulie. La Halmyris, moaștele Sfinților Mucenici Epictet preotul și Astion monahul au fost descoperite în anul 2001, în ziua Adormirii Maicii Domnului, când pavimentul altarului s-a prăbușit. De asemenea, un important ajutor dat echipei de arheologi româno-americani a fost cea mai veche culegere de acte martirice, „Acta Sanctorum”, în care se păstrează un capitol dedicat vieții și pătimirilor sfinților de la Halmyris, „De SS. Epicteto presbytero et Astione monacho, martirybus Almiridiensibus in Scythia”.

Mănăstirea Rogozu a fost întemeiată pe vremea domnitorului Matei Basarab, în anul 1647, primul nume cunoscut al așezământului monahal fiind acela de „Schitul Poiana Rusului”, deoarece aici se nevoiau călugări ruși, printre care și Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi. În timpul epidemiei de ciumă din anul 1812, schitul a ars, fiind distrus din temelie. În 1820, boierul Constantin Robescu, împreună cu soția sa, a rectitorit sfântul așezământ călugăresc, păstrându-i hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, dar i-a schimbat numele în „Schitul Rogozu”. Arhitectura bisericii vechi este una tipic muntenească, iar pictura are o frumusețe aparte, fiind opera maestrului Italian Adolf Cantini. În Mănăstirea Rogozu, și-a petrecut ultimii patru ani din viață cunoscutul monah scriitor Paulin Lecca. În memoria sa, în muzeul așezământului monahal, se păstrează mobilierul, câteva dintre cărțile sale și celelalte obiecte din chilia în care acesta a locuit. În anul 1995, la Mănăstirea Rogozu, s-a zidit paraclisul „Nașterea Maicii Domnului”, în anul 1999 – s-a înființat muzeul mănăstirii, iar în anul 2006 – s-a sfințit noul corp de clădiri din curtea așezământului monahal, care cuprinde stăreția, trapeza și mai multe chilii.

Comentarii Facebook


Știri recente