Moaștele Sfinților Ioachim și Ana au sosit în România

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a întâmpinat ieri, 23 august 2013, cinstitele moaște ale Sfinților și Drepților dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana, care au fost aduse la Catedrala patriarhală din București de o delegație a Mitropoliei de Tamassos și Orinis din Biserica Ortodoxă a Ciprului. Sfintele odoare vor rămâne la Catedrala patriarhală pentru a fi cinstite de credincioși până duminică, 25 august, când vor fi duse în pelerinaj în Arhiepiscopia Dunării de Jos, informează Ziarul Lumina.

Racla cu părticele din cinstitele moaște ale Sfinților Părinți Ioachim și Ana a fost adusă ieri la Catedrala patriarhală din București de o delegație de clerici ciprioți din Mitropolia de Tamassos și Orinis, condusă de arhim. Teodor, reprezentantul Înaltpreasfințitului Mitropolit Isaia. Alături de aceștia s-au aflat și numeroși pelerini ortodocși din Cipru care au dorit să viziteze Patriarhia Română cu această ocazie.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a întâmpinat și a cinstit sfintele odoare în catedrală, împreună cu un sobor de slujitori. A urmat o slujbă în cadrul căreia s-au rostit o ectenie specială și cântări din Acatistul Sfinților Părinți Ioachim și Ana. În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură despre Sfinții Părinți ai Maicii Domnului.

„Sfinții Părinți Ioachim și Ana au avut o binecuvântare deosebită de la Dumnezeu ca, la adânci bătrâneți, ca urmare a posturilor și rugăciunilor neîncetate, să primească un dar, și anume nașterea Maicii Domnului. Sfinții Ioachim și Ana sunt prăznuiți în calendarul nostru pe 9 septembrie, imediat după sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului. Prin aducerea sfintelor lor moaște avem o mare binecuvântare în mijlocul nostru, pentru că Sfinții Părinți Ioachim și Ana ne arată că, dacă omul are credință puternică și dorință fierbinte să primească un dar de la Dumnezeu, Dumnezeu ascultă rugăciunea stăruitoare și fierbinte, însoțită de post și milostenie”, a spus Preafericirea Sa.

Sfinții Ioachim și Ana sunt considerați ocrotitorii familiei și mijlocitori la Dumnezeu pentru familiile creștine care doresc dobândirea de prunci sănătoși.

„S-a dovedit în viața Bisericii de mai multe ori cât de mare este ajutorul Sfinților Părinți Ioachim și Ana atunci când sunt rugați cu multă smerenie, cu rugăciune fierbinte, însoțită de post și de milostenie, încât cei care multă vreme nu au avut copii, pentru rugăciunile Sfinților Părinți ai Maicii Domnului, au primit unul sau mai mulți copii. Toți copiii sunt darul lui Dumnezeu, însă unora darul acesta le vine fără prea multă stăruință în rugăciune, iar altora, după multă așteptare și nevoință duhovnicească și după multă postire și milostenie”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Conducătorul delegației cipriote, arhim. Teodor, a mulțumit Patriarhului României pentru călduroasa primire în Catedrala patriarhală și a transmis salutul Înaltpreasfințitului Isaia, Mitropolitul de Tamassos și Orinis.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, am ajuns în această țară creștin-ortodoxă, nu ca turiști, ci ca închinători la odoarele cinstite ale mănăstirilor și bisericilor din România. Suntem profund mișcați de primirea pe care ne-ați oferit-o și Vă transmit cu această ocazie salutările frățești și dragostea pe care V-o poartă Înaltpreasfințitul Mitropolit Isaia și salutul întregului popor din Cipru”, a spus clericul cipriot.

La sfârșit, Preafericitul Părinte Daniel a dăruit credincioșilor prezenți în Catedrala patriarhală icoane cu chipul Sfinților Ioachim și Ana. După momentul solemn din Catedrala patriarhală, clericii și pelerinii ciprioți au vizitat Palatul Patriarhiei.

Racla cu părticele din cinstitele moaște ale Sfinților Părinți Ioachim și Ana va rămâne până duminică după-amiază la Catedrala patriarhală, când vor fi purtate spre Arhiepiscopia Dunării de Jos, unde vor rămâne până pe 27 august.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou la Catedrala Mitropolitană din București: PS Paisie Sinaitul explică ce munți mută credința

„Expresia mută munții atribuită credinței nu trebuie neapărat înțeleasă în sensul strict al cuvântului”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul duminică, la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon” – Nou din București. Liturghia în acest sfânt lăcaș…