Moaștele Sfântului Sava cel Sfințit au fost așezate într-o raclă nouă

Moaștele Cuviosului Sava cel Sfințit (439-532) au fost mutate din relicvariul în care au fost aduse la Ierusalim din Veneția în anul 1965 într-o nouă raclă de argint.

Ceremonia a avut loc sâmbătă seara, 13 octombrie 2018, în prezența Preafericitului Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, în contextul împlinirii a 53 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Sava din Veneția.

Moaștele Sfântului Sava cel Sfințit au fost readuse din Veneția în Țara Sfântă în data de 12 octombrie 1965. Moaștele Sfântului au fost luate de cruciați în timpul primei cruciade (1096-1099) și așezate în Biserica Sfântul Antonie din Veneția.

Un dar pentru rugăciunile Sfântului

Noua raclă a fost realizată la inițiativa Mitropolitului Nicolae de Mesogaia, cu eforturile financiare ale familiei Charalambos și Chariklea Mylonas.

„Acest gest este un minim dar oferit în schimb Sfântului Sava, pentru toate rugăciunile și vindecările oferite prin moaștele sale nestricăcioase pentru părinții Lavrei și pentru obștea Sfântului Mormânt, pentru credincioși și pentru întreaga lume,” se menționează pe site-ul Patriarhiei Ierusalimului.

Racla de argint a Sfântului Sava cel Sfințit. Foto: Patriarhia Ierusalimului

Liturghie la Lavra Sfântului Sava

Sâmbătă dimineață, Patriarhul Ierusalimului a prezidat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfântului Sava.

La liturghie au concelebrat Mitropolitul Nicolae de Mesogaia și Lavreotiki, Arhiepiscopul Aristarh de Constantina, Arhiepiscopul Filumen de Pella, Mitropolitul Ioachim de Helenoupolis.

Lavra Sfântului Sava

Sfânta şi cinstita Lavră a Sfântului Părinte Sava cel Sfinţit, aflată în Pustiul Iudeii, a fost întemeiată de Sfântul Sava cel Sfinţit în anul 483.

Fiind cea mai veche şi mai impunătoare mănăstire din Ţara Sfântă, metoc al Patriarhiei Ierusalimului, loc de odihnă veşnică a patriarhilor, s-a bucurat dintotdeauna de o atenţie deosebită din partea credincioşilor celorlalte Biserici ortodoxe, inclusiv din partea românilor.

Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit în data de 5 decembrie.

Foto: Patriarhia Ierusalimului

Comentarii Facebook


Știri recente