Moaştele Sfântului Pantelimon la Giurgiu

Credincioşii prezenţi miercuri, 27 iulie 2016, la hramul Parohiei Vedea, Protoieria Giurgiu, au putut aduce cinstire unui fragment din moaştele Sfântului Pantelimon, ocrotitorul lăcaşului de cult. Sfintele moaşte au fost dăruite biserici de către Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, informează site-ul oficial al Eparhiei.

93_valea_tembi-sf._moaste-sf._paraschevi

Biserica Parohiei Vedea, Protoieria Giurgiu, și-a sărbătorit ocrotitorul miercuri, 27 iulie 2016, în ziua cinstirii Sfântului Marelui Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

Pentru bucuria duhovnicească a credincioșilor prezenți la acest eveniment important din viața parohiei lor, de la Catedrala Episcopiei Giurgiului au fost aduse fragmente din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Tot cu acest prilej, Chiriarhul a rânduit ca fragmente din moaștele Sfântului Mucenic Pantelimon să fie aduse și așezate spre închinare celor care vor trece de acum înainte pragul Bisericii „Sf. Pantelimon” din localitatea Vedea din județul Giurgiu.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a evidențiat aspecte din viaţa pilduitoare a Sfântului Mucenic Pantelimon, cunoscut ca fiind ocrotitorul medicilor şi tămăduitorul bolnavilor.

Moaștele Sfântului Pantelimon au fost răspândite în toată lumea creștină, a subliniat Preasfinția Sa, spre alinarea și vindecarea tuturor credincioșilor suferinzi. Multe biserici, capele, paraclise, mănăstiri, spitale, cabinete și instituții medicale sunt puse sub ocrotirea Sfântului Mucenic Pantelimon.

Totodată, Chiriarhul Eparhiei Giurgiului a arătat că Sfântul Pantelimon este un izvor nesecat de leacuri, vindecând boli şi mântuind de diverse suferinţe pe cei care îi cer ajutorul în rugăciuni. Astfel, marele martir şi vindecător este invocat și în Taina Sfântului Maslu, la sfinţirea apei şi în rugăciunile pentru cei bolnavi, a încheiat Preasfintia Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, în semn de apreciere pentru activitatea pastoral-misionară şi administrativă desfăşurată, Preasfințitul Părinte Ambrozie a hirotesit iconom-stavrofor pe părintele Puflea Radu-Casian, secretar eparhial și parohul bisericii. De asemenea, părintele Vamoș Horia și părintele Bratu Marian, de la aceeași parohie, au fost ridicați la rangul de iconom stavrofor.

În continuare, Preasfinţia Sa a oferit câte o icoană brodată, având chipul „Sf. Pantelimon”, domnului Vasile Mustățea, fostul președinte al Consiliului Județean Giurgiu și părintelui Vamoș Horia, fostul paroh care a păstorit vreme de 35 de ani Biserica din Vedea, mulțumindu-i pentru întreaga activitate pastoral misionară. Totodată, părintele Lucian Manicatite, cel care a slujit la această Sfântă Biserica în primii ani de preoție, a primit o icoană cu chipul „Sf. Pantelimon” și mai multe publicații apărute la Editura Eparhială, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de slujire în treapta preoției.

La final, Parintele Puflea Radu Casiana oferit Preasfinției Sale, pentru bucuria prilejuită enoriașilor pe care îi păstorește, o bederință cu chipul „Sf. Pantelimon”, ocrotitorul Parohiei Vedea.

La acest eveniment important din viața parohiei au fost prezente oficialități locale și județene, dar și foarte mulți credincioși, care au primit din partea Întâistătătorului eparhiei noastre, iconițe și publicații apărute la editura Episcopiei Giurgiului, după care au luat parte la o agapă organizată în cinstea hramului.

06

 

Comentarii Facebook


Știri recente