Moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur la Urziceni

Racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur de la Reşedinţa Patriarhală a fost dusă în pelerinaj joi, 19 martie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în municipiul Urziceni, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor. Sfântul odor a fost însoţit de o delegaţie condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, după cum informează „Ziarul Lumina”.

La intrarea în oraş, sfintele odoare au fost întâmpinate de Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, înconjurat de preoţi, credincioşi şi copii îmbrăcaţi în costume populare. Alături de racla cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur a fost scoasă în procesiune şi racla cu moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul. În continuare, s-a mers în procesiune pe Calea Bucureşti până la Catedrala „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, iar sfintele moaşte au fost depuse spre închinare în biserică. Arhim. Rafail Mîţ, vicar administrativ al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, a săvârşit o slujbă de Te Deum în prezenţa celor doi ierarhi. Preasfinţitul Părinte Vincenţiu a transmis un cuvânt de mulţumire şi recunoştinţă Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru binecuvântarea aducerii spre închinare a moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur în Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor. De asemenea, pr. Bogdan Ionuţ Stancu, protoiereul Protopopiatului Urziceni şi parohul Catedralei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ – Urziceni, i-a mulţumit Preasfinţitului Părinte Vincenţiu pentru grija arătată în organizarea şi buna desfăşurare a acestui eveniment religios şi i-a dăruit Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul o icoană cu Sfântul Ioan Hrisostom, zugrăvită de o elevă a Cercului de pictură „Sfântul Apostol Luca“ din cadrul Protopopiatului Urziceni.

În Duminica a 4-a din Postul Sfintelor Paşti, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în Catedrala „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Urziceni, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, informează „Ziarul Lumina”.

Evenimentul a fost prilejuit de aducerea de la Reşedinţa Patriarhală a raclei ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur. „Acest eveniment a venit să încununeze cele trei zile de pelerinaj care s-au făcut aici, cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur şi, totodată, trebuie să menţionez că este pentru al şaptelea an consecutiv când la catedrala din Urziceni se aduc sfinte moaşte. S-a format o tradiţie ca în fiecare an, în perioada Postului Mare, catedrala municipiului Urziceni să fie gazda sfinţilor lui Dumnezeu. Aceasta este o perioadă în care noi ne pregătim pentru marele praznic al Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi considerăm că avem nevoie să ne apropiem mai mult de Dumnezeu, să fim mai ancoraţi în viaţa spiritual-duhovnicească. Ne bucurăm că, în contextul Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur, primul popas pe care l-a făcut sfântul a fost chiar la catedrala noastră din Urziceni“, ne-a declarat pr. Ionuţ Bogdan Stancu, protoierul Protopopiatului Urziceni şi parohul Catedralei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Urziceni. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu a transmis mulţumiri Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru binecuvântarea de a fi aduse în Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor moaştele Sfântului Ioan Hrisostom.

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a primit în dar din partea Parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ un omofor şi un engolpion, în semn de preţuire. La rândul său, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul i-a mulţumit Preasfinţitului Părinte Vincenţiu pentru invitaţie şi pentru bucuria de a participa la această sărbătoare.

Comentarii Facebook


Știri recente