Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul în cetatea Aradului

În ziua Slăvitului praznic al Înălţării Sfintei Cruci, luni, 14 septembrie 2015, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Sfintele Moaște ale Sfântului Grigorie Decapolitul au ajuns în cetatea Aradului, fiind așezate spre închinare în incinta Catedralei Arhiepiscopale Sfânta Treime.

Aici au fost întâmpinate de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi și de numeroși credincioși veniți să se închine cu evlavie la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, după cum ne-a precizat Protos. Iustin Popovici.

După ce s-a înconjurat Catedrala arhiepiscopală cu racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Grigorie Decapolitul, acestea au fost așezate pe un baldachin în mijlocul catedralei spre a fi cinstite cum se cuvine de către credincioși.

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a adresat un cuvânt de întâmpinare delegației conduse de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, în care a prezentat câteva date importante asupra eparhiei arădene, subliniind legăturile cu celelalte în cadrul unităţii asigurate de Patriarhia Română şi în mod special cu Eparhia Râmnicului. După aceea, a adresat un cuvânt de mulțumire în special Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru binecuvântarea dată în vederea organizării acestui pelerinaj şi în Eparhia Aradului, apoi Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, pentru grija desfăşurării acestuia şi Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, pentru osteneala de a-l călăuzi.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa şi-a exprimat convingerea că această manifestare va contribui la înscrierea de noi rezultate pastorale în misiunea parohiilor şi mănăstirilor în anul omagial pe care-l parcurgem, având binecuvântarea Sfântului Grigorie Decapolitul.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul le-a vorbit celor prezenți despre viaţa Sfântului Grigorie Decapolitul și a făcut apel la încrederea credincioşilor în împlinirea rugăciunilor către sfânt.

Toți credincioșii prezenți au putut apoi să se închine în pace și liniște la Sfintele Moaște ale Sfântului Grigorie Decapolitul. După care, moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul au fost duse la Mănăstirea ,,Sfântul Simeon Stâlpnicul” din cartierul Arad-Gai, unde vor rămâne la închinare până a doua zi, când Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi Sfânta Liturghie arhierească.

Comentarii Facebook


Știri recente