Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou ocrotesc Bucureștiul de 247 de ani

În data de 13 iulie 2021 s-au împlinit 247 de ani de când moaștele întregi ale Sfântului Dimitrie cel Nou, cel mai valoros odor al Catedralei Patriarhale, se află la București.

Cum au ajuns moaştele Sf. Dimitrie la Bucureşti

Contextul istoric în care au ajuns cinstitele moaște în Capitala României a fost Războiul ruso-turc (1768-1774). Luptele s-au purtat şi pe pământ românesc, dar şi la sud de Dunăre.

Când generalul rus Petru Saltâcov a ajuns cu armata sa în satul Basarab, pentru ca cinstitele moaşte ale Sfântului Dimitrie să nu fie profanate de turci, a poruncit ca ele să fie duse în Rusia.

Când a trecut cortegiul cu racla prin Bucureşti, un negustor bogat de origine macedo-română, cu numele Hagi Dimitrie, dar şi mitropolitul Grigorie al II-lea al Ţării Româneşti, au rugat pe generalul rus să lase cinstitele moaşte poporului român şi Mitropoliei ţării, ca o mângâiere pentru multele pagube materiale şi suferinţe îndurate de români în cursul războiului, mai ales că sfântul Dimitrie era „valah” de neam.

Generalul a fost înduplecat și le-a ascultat dorința. Moaştele Sf. Dimitrie au fost aşezate cu mare cinste în Catedrala Mitropolitană din Bucureşti, în data de 13 iulie 1774.

Mâna dreaptă a Sfântului a fost trimisă la Kiev, unde se păstrează şi în prezent. În felul acesta, Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov a devenit ocrotitorul Bucureştiului şi al întregii țări.

Vezi și Sfinții Dimitrie: Unul păstor, altul guvernator, același nume în cer și pe pământ

Foto: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…