Moaștele Sfântului Dimitrie au fost așezate spre închinare credincioșilor

A început sărbătoarea Sfântului Dimitrie. Sfintele sale moaște au fost scoase în procesiune duminică dimineața și au fost așezate spre închinare credincioșilor în baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale.

Procesiunea a fost condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Sunt aproape două veacuri și jumătate de când moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie au fost aduse în catedrala mitropolitană de atunci. Dacă privim cu atenție în diferite locuri importante ale lumii creștine, observăm că sfinții bineplăcuți lui Dumnezeu au ales anumite locuri pentru evlavia domnilor, a marilor boieri şi a poporului. Aşa s-a întâmplat şi în vremea piosului Mitropolit Grigorie al II-lea care, împreună cu un iubitor al locurilor sfinte şi al moaştelor de sfinţi, Hagi Dimitrie, au făcut posibilă rămânerea la Bucureşti a moaştelor Sf. Dimitrie care se îndreptau către Kiev.

La sărbătoarea lui, dar şi în celelalte zile, Sf. Cuvios Dimitrie ne îndeamnă la păstrarea credinţei şi a tradiţiilor sfinte ale acestui pământ românesc. El le aduce aminte bucureştenilor şi tuturor celorlalţi că a dus rugăciunile lor înaintea Preamilostivului Dumnezeu în vreme de încercare, astfel încât Sf. Dimitrie a ajuns în timp să fie considerat ocrotitor al cetăţii Bucureştilor, a declarat Preasfinţia Sa pentru Radio Trinitas.

Sfintele moaște au fost purtate de slujitorii Catedralei. Foto Credit: Basilica.ro/Mircea Florescu.

Alături de moaștele Ocrotitorului Bucureștilor, pelerinii pot aduce cinstire și moaștelor Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Nectarie.

Raclele sunt acoperite cu un geam transparent și dezinfectate de voluntari după fiecare închinător. Foto Credit: Basilica.ro/Mircea Florescu.

Programul liturgic continuă cu Acatistul Sfântului Dimitrie, apoi Sfânta Liturghie va fi oficiată, între orele 9-12:30, în altarul de vară din proximitatea Catedralei.

Citește și: Măsurile de protecție sanitară de la hramul Catedralei Patriarhale, expresie a civismului creștin

Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente