Moaștele Sfântului Cuvios Iosif, așezate spre închinare la Mănăstirea Văratec

După ce luni, 12 august, moaștele Sfântului Cuvios Iosif au fost deshumate din mormântul aflat în biserica Mănăstirii Văratec, miercuri seară, în prezența Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, a unui sobor de slujitori și a sute de pelerini, racla cu sfintele rămășițe pământești ale Cuviosului a fost scoasă spre închinarea credincioșilor, fiind așezată într-un baldachin special amenajat în curtea așezării monahale. Rând pe rând, toți cei prezenți la emoționantul moment s-au închinat și s-au rugat la racla Sfântului, după care au participat la slujba Privegherii și a Prohodului Maicii Domnului, informează „Ziarul Lumina”.

După prăznuirea sfinților nemțeni, zona binecuvântată a Neamțului se află în aceste zile din nou în sărbătoare, de această dată celebrându-se cele două hramuri ale Mănăstirii Văratec, așezământ în care viețuiesc peste 150 de monahii. În acest an, sărbătoarea mănăstirii nemțene s-a bucurat de un moment istoric și duhovnicesc aparte, racla cu moaștele Sfântului Iosif fiind așezată spre închinarea credincioșilor, în timpul slujbei Privegherii, ce a fost oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în sobor de preoți și diaconi de la mănăstirile și parohiile din împrejurimi. Sfintele moaște ale Cuviosului Iosif au fost deshumate lunea trecută, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, în prezența Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, a arhimandritului Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, a arhimandritului Luca Diaconu, exarh al zonei Neamț, a stavroforei Iosefina Giosanu, stareța mănăstirii, a duhovnicilor Mănăstirii Varatec, precum și a reprezentanților Complexului Muzeal Neamț. Drept recunoștință adusă lui Dumnezeu, soborul și obștea mănăstirii au săvârșit slujba Privegherii de toată noaptea duminică spre luni.

Miercuri seară, după scoaterea din biserica mănăstirii a sfintelor moaște și așezarea lor într-un baldachin special amenajat în curtea lăcașului de cult, slujba Privegherii a continuat cu Prohodul Maicii Domnului. Cu lumânări aprinse în mâini, credincioși de toate vârstele au cântat Maicii Vieții, cea „de a cărei mutare și îngerii s-au mirat”.

Seara s-a încheiat cu procesiunea soborului slujitor și a pelerinilor cu Sfântul Epitaf, în jurul bisericii din curtea mănăstirii.

„Să fie așezarea sfintelor moaște ale Cuviosului Iosif spre slava lui Dumnezeu care l-a primit în rândurile sfinților”

La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a ținut în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” un scurt cuvânt, în care a subliniat importanța duhovnicească a momentului: „Să fie așezarea sfintelor moaște ale Cuviosului Iosif spre închinarea credincioșilor, spre slava lui Dumnezeu care l-a primit în rândurile sfinților pe preaiubitul monah de la Văratec, iar Prohodul Maicii Domnului și procesiunea în jurul bisericii să fie ca o prezență a noastră în grădina cea sfântă de la Ghetsimani, pentru a fi în duh și în adevăr prezenți la primirea duhului Maicii Domnului de Preaiubitul Său Fiu, Domnul nostru Iisus Hristos. Aceste sărbători ale mănăstirii să fie spre slava Preasfintei Treimi, care se odihnește în Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, în Sfântul Iosif de la Văratec și întru toți sfinții Săi, nădăjduind că Dumnezeu își găsește odihnă și în sufletele noastre, și că primindu-L, primim la rândul nostru odihnă”.

Atmosfera de sărbătoare a continuat la Mănăstirea Văratec ieri, în ziua hramului, de Adormirea Maicii Domnului, cu slujba Sfintei Liturghii oficiată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în sobor de preoți și diaconi. Azi, în ziua cinstirii Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec, cel de-al doilea hram, Sfânta Liturghie va fi săvârșită la mănăstirea nemțeană de către IPS Mitropolit Teofan, care va oficia și slujba Parastasului pentru ctitori, în gropnița mănăstirii.

Sfântul Iosif – cel dintâi duhovnic al Mănăstirii Văratec

Sfântul Iosif este cel dintâi duhovnic al Mănăstirii Văratec și, totodată, unul dintre ctitorii acestei vetre monahale. Ca ucenic și următor al Sfântului Paisie Velicicovschi, Cuviosul Iosif a devenit un vrednic misionar al Bisericii noastre și un înnoitor al vieții monahale în obștea de la Văratec și împrejurimi. A pus temelia bunelor rânduieli cu privire la slujbele bisericești, la lucrul de obște și chilie, la deprinderea cu cititul, scrisul, lucrul de mână și rugăciunea cea de toată vremea. Pentru viața să sfântă, Dumnezeu l-a înzestrat pe Cuviosul Iosif cu darul facerii de minuni și al izgonirii duhurilor necurate. Prin rugăciunile sale înălțate înaintea Sfintei Treimi și a Maicii Domnului, erau vindecați mulți creștini de bolile sufletești și trupești.

Mai înainte de obștescul său sfârșit, Cuviosul Iosif a prevestit că vor veni tulburări mari și răzmerițe peste țara Moldovei, atenționând că satele și mănăstirile vor fi jefuite, Mănăstirea Neamț va rămâne un timp pustie, iar celelalte – Agapia, Secu, Sihăstria și Văratec – vor fi arse de foc. Această profeție a ieroschimonahului Iosif Pustnicul s-a împlinit în toamna anului 1821, în timpul răscoalei eteriste. Sfântul Cuvios Iosif a trecut la cele veșnice pe 28 decembrie 1828, fiind înmormântat în pronaosul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” de la Mănăstirea Văratec.

Sfântul Iosif de la Văratec a fost canonizat în ședința din 5-7 martie 2008, proclamarea oficială a canonizării având loc pe 5 iunie, de Înălțarea Domnului, la Mănăstirea Neamț, alături de alți sfinți nemțeni, în prezența Preafericitului Patriarh Daniel și a mai multor ierarhi ai Bisericii noastre.

Comentarii Facebook


Știri recente