Moaștele Sf. Nectarie vor fi cinstite la Mănăstirea bihoreană Izbuc

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a sfinţit vineri, 15 aprilie 2016, racla în care a fost aşezat un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Racla aparţine mănăstirii bihorene Izbuc. Slujba a fost oficiată în paraclisul istoric cu hramul Sfântul Gheorghe din cadrul Reşedinţei Patriarhale.

La eveniment au participat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, Părintele Arhim. Paisie Teodorescu, Vicar Patriarhal, Părintele Arhim. Dionisie Constantin, Consilier Patriarhal, precum şi alţi membri ai Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc.

În cuvântul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că românii au mare evlavie la Sfântul Ierarh Nectarie.

„În Bucureşti avem moaştele Sfântului Nectarie la Mănăstirea Radu Vodă. Acum însă avem o bucurie deosebită să remarcăm că şi în Transilvania se dezvoltă o cinstire deosebită a moaştelor sfinţilor în general şi mai ales o cinstire deosebită a moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Felicităm pe Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, felicităm pe părintele Mihail, stareţul Mănăstirii Izbuc, şi ne rugăm Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina să ocrotească Eparhia Oradiei şi în special Mănăstirea Izbuc care este o mărturisitoare a credinţei ortodoxe în partea de vest a ţării”, a spus Preafericirea Sa.

Părintele arhimandrit Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc și exarhul mănăstirilor din Episcopia Oradiei, a menționat că racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nectarie va fi așezată în noua biserică a Mănăstirii Izbuc.

Fragmentul din moaştele Sfântului Nectarie a fost dăruit de către o Mănăstire din Grecia.

Racla a fost confecționată la Atelierele Patriarhiei Române de la Mănăstirea ilfoveană Pasărea.

***

Mănăstirea Izbuc din satul Călugări, comuna Cărpinet, se află într-o mică depresiune de la poalele munţilor Codru-Moma, pe platoul Vaşcăului. Ctitorul mănăstirii a fost episcopul Roman Ciorogariu al Oradiei (1920-1936). Piatra de temelie a primei biserici de la Mănăstirea Izbuc, cu hramurile „Izvorul Tămăduirii” şi „Înălţarea Domnului”, a fost pusă la 29 mai 1930, în ziua praznicului Înălţării Domnului, de arhiereul-vicar Andrei Magier Crişanul al Episcopiei Oradiei şi sfinţită la 15 august 1932, de praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente