Moaștele Sf. Iosif cel Milostiv au fost aduse spre închinare credincioșilor în Chișinău

Un fragment din moaștele Sfântului Iosif cel Milostiv au fost aduse spre închinare credincioșilor la Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Chișinău, în data de 7 iulie. 

Acestea au fost aduse de la biserica din Răzălăi, satul natal al sfântului, și vor rămâne în capitala Republicii Moldova timp de o săptămână.

Evenimentul a fost prilejuit de hramul bisericii Sf. Ap. Petru și Pavel din 12 iulie (conform calendarului iulian neîndreptat).

În ziua hramului, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Mitropolitul Petru al Basarabiei și de Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud.

Biserica va fi deschisă în fiecare zi pentru ca cei doritori să aducă cinstire sfântului Iosif cel Milostiv.

Proclamarea ca sfânt

Proclamarea solemnă a canonizării Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, a avut loc duminică, 25 martie 2018, în Catedrala Mitropolitană din Iași, după oficierea Sfintei Liturghii de Patriarhul României alături de paisprezece ierarhi români.

Împreună cu Sf. Iosif a fost proclamat și Sf. Gheorghe Pelerinul.

Moaștele sfântului dăruite bisericii din Răzălăi

Cu aprobarea Sfântului Sinod, Mitropolia Basarabiei a primit în dar un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei.

Moaștele sfântului au fost dăruite parohiei ortodoxe din Răzălăi, localitatea natală a sfântului Iosif,  cu prilejul proclamării locale a canonizării ierarhului basarabean, în 22 mai 2018.

Canonizarea Sfântului Iosif a fost proclamată pentru a doua oară, întrucât în Republica Moldova funcționează Mitropolia autonomă și de stil vechi a Bisericii Ortodoxe Române, intitulată Mitropolia Basarabiei și Exarhat al Plaiurilor.

 

Viața sfântului

Mitropolitul Iosif Naniescu, numit acum Sfântul Iosif cel Milostiv, s-a născut în Basarabia, ca fiu al preotului Anania Mihalache şi al soţiei sale, Teodosia, din satul Răzălăi, ţinutul Soroca, la 15 iulie 1818, primind la botez numele Ioan.

Păstorind cu multă vrednicie Mitropolia Moldovei vreme de douăzeci şi şapte de ani, s-a mutat la cereştile lăcaşuri cu pace în anul 1902, în ziua de 26 ianuarie.

Cele mai alese fapte bune ale mitropolitului Iosif erau: sfinţenia vieţii şi milostenia. El se ruga şi citea mult, mânca puţin şi era foarte cumpătat, îşi drămuia cu mare măsură timpul, având mare osârdie pentru cele sfinte.

Foto credit: Mitropolia Basarabiei

Comentarii Facebook


Știri recente