Moaștele Sf. Ioan Gură de Aur ocrotesc de 10 ani Paraclisul Catedralei Naționale: Programul sărbătorii

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului își serbează sâmbătă ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Gură de Aur, ale cărui moaște ocrotesc de un deceniu sfântul locaș. Părinții slujitori au făcut public programul hramului de toamnă.

Sărbătoarea începe de vineri, de la ora 10:00, când moaștele sfântului vor fi scoase în pridvorul paraclisului pentru a fi cinstite de credincioși. În aceeași zi, de la ora 17:00, va fi oficiată Slujba Privegherii – Vecernia, Litia și Utrenia.

Sâmbătă, de la ora 08:30 va fi sfințită Aghiasma mică, iar de la ora 09:00 încep Ceasurile și slujba Acatistului Sf. Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului. Sfânta Liturghie începe la 09:30.

Ultima zi de sărbătoare se va încheia cu slujba Vecerniei unită cu cea a Litiei.

Moaștele sfântului au fost oferite paraclisului în 2011, odată cu sfințirea acestui locaș. Ele au fost dăruite Patriarhului Teoctist de Cardinalului de Florența, Silvano Piovanelli, în 1997, când a vizitat România pentru a pregăti vizita Papei Ioan Paul al II-lea în țara noastră.

Moaștele au fost păstrate în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ al Reședinței Patriarhale și, pentru o perioadă, au fost adăpostite de Biserica „Sfânta Ecaterina“, paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…