Moaștele Sf. Împ. Constantin și Elena purtate în pelerinaj în Eparhia Ortodoxă Română a Ungariei

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, o delegație a Bisericii Ortodoxe Române a plecat sâmbătă, 7 septembrie 2013, în Ungaria purtând racla cu cinstitele moaște ale Sfinților Împărați Constantin și Elena. Sfintele moaște se vor afla în perioada 7-9 septembrie, într-un pelerinaj în Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, cu ocazia sărbătoririi a 240 de ani de la prima atestare documentară a parohiei ortodoxe române din Micherechi.

Cinstitele moaște sunt însoțite în pelerinajul în Ungaria de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și de părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă din București.

Cu acest prilej, Părintele Patriarh a arătat că prezența sfintelor moaște în Eparhia Ortodoxă Română a Ungariei va aduce bucurie Preasfințitului Episcop Siluan și tuturor slujitorilor sfintelor altare și credincioșilor care se vor închina zilele următoare la moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Patriarhul României a arătat că purtarea sfintelor moaște în pelerinaj de către delegația condusă de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul este o lucrare misionară, ca de altfel și celelalte evenimente religioase care vor avea loc în această perioadă în Eparhia Ortodoxă Română din Ungaria.

„Este o lucrare misionară frățească de comuniune în credința noastră ortodoxă ca și de întărire a spiritualității ortodoxe românești pentru că veți participa la o resfințire de biserică în orașul Micherechi și vor veni mulți credincioși care doresc să se întărească în credință și în identitatea, spiritualitatea și cultura creștină românească”, a spus Preafericirea Sa.

„Vă dorim ajutorul lui Dumnezeu în această lucrare, pentru rugăciunile Sfinților Împărați Constantin și Elena și să vă întoarceți cu bucurie acasă. Vă dorim drum bun și bucurie multă în lucrarea de întărire a credinței ortodoxe și a spiritualității românești”, a încheiat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

În această seară sfintele moaște vor fi întâmpinate mai întâi la Catedrala din Gyula a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, unde va fi săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia. Duminică, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, racla cu sfintele odoare va fi dusă în procesiune la biserica parohiei ortodoxe române din Micherechi, care aniversează 240 de ani de la prima atestare documentară. Cu acest prilej, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului va fi proclamată în cadrul Sfintei Liturghii ca al doilea hram al bisericii parohiei ortodoxe din Micherechi, alături de sărbătoarea Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Pentru ca și credincioșii ortodocși români din alte parohii să aibă posibilitatea de a se închina la sfintele moaște, duminică seara, la ora 17:00, racla cu cinstitele odoare va fi dusă la biserica parohiei ortodoxe române din Chitighaz, iar luni, 9 septembrie, sfintele moaște vor ajunge la capela așezământului monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta.

Marți, sfintele odoare vor pleca spre România.

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente