Moaștele Sf. Gheorghe din Drama, mărturisitor torturat în temnițele bolșevice, pot fi cinstite la Catedrala Patriarhală

Un fragment din moaștele Sfântului Gheorghe Mărturisitorul din Drama a fost depus spre cinstire la Catedrala Patriarhală duminică, în ajunul zilei sale de pomenire.

Fragmentul din moaștele sfântului face parte din patrimoniul Reședinței Patriarhale și a fost dăruit în 2011 Părintelui Patriarh Daniel de către Mitropolitul Pavel de Drama (Grecia).

Moaștele vor rămâne spre cinstire până luni seară.

Viața Sf. Gheorghe din Drama

Sfântul Cuvios Gheorghe, Mărturisitorul din Drama, s-a născut în anul 1901, în orașul Arghiropolis din ținutul Pontului (astăzi Gümüșhane, Turcia), ca fiu al unor evlavioși creștini, Sava și Sofia Karslidis.

La botez a primit numele Atanasie, dar de mic a rămas orfan de ambii părinți, încât a fost crescut, împreună cu un frate mai mare și o soră, de bunica din partea tatălui.

Aceasta a sădit în inima lor dragostea de Dumnezeu și de sfintele slujbe ale Bisericii, ducându-i uneori și în pelerinaj la vestita Mănăstire Panaghia Sumela din Pont, pe atunci o vatră monahală înfloritoare.

După moartea bunicii, s-a mutat cu bunicul său pe teritoriul Georgiei de azi, unde a intrat în obștea mănăstirii Noul Athos.

În anul 1917 bolșevicii au venit în mănăstire, i-au spânzurat pe ieromonahi, iar pe ceilalți membri ai obștii care nu au vrut să se lepede de credință i-au împușcat.

Novicele Athanasie și alți câțiva au scăpat cu viață. La 20 iulie 1919, Athanasie a fost călugărit cu numele de Simeon, dar la scurt timp a fost întemnițat și chinuit de atei. În urma grelelor suferințe i-au căzut dinții și i s-au vătămat grav picioarele.

În 1923 a fost eliberat și s-a mutat la Suhumi (regiunea Abhazia), iar la 8 septembrie 1925 a fost hirotonit ieromonah de un ierarh georgian care i-a schimbat numele în Gheorghe.

Cuviosul Gheorghe a plecat în Grecia în anul 1929 și s-a așezat în satul Sipsa (astăzi Taxiarhes), de lângă Drama, unde, deși suferind cu picioarele, a desfășurat o bogată lucrare duhovnicească în rândul credincioșilor, pe care i-a apropiat de Biserică.

În anul 1936 a călătorit ca pelerin în Țara Sfântă, apoi, întors la Sipsa, a construit o mănăstire cu hramul Înălțarea Domnului, în anul 1939.

În anul 1959 și-a prevăzut sfârșitul și l-a comunicat ucenicilor apropiați.

În zorii zilei de 4 noiembrie, după ce s-a rugat înaintea icoanei Maicii Domnului, rostind rugăciunea: Ușa milostivirii deschide-o nouă…, Cuviosul Mărturisitor Gheorghe și-a dat sufletul în mâinile Mântuitorului Hristos.

Înmormântat lângă ctitoria sa de mitropolitul Filip al Dramei, a făcut după adormire numeroase vindecări. Moaștele sale, binemirositoare, au fost aflate în ziua de 9 februarie 2006, de către Înaltpreasfințitul Părinte Pavlos, mitropolitul Dramei.

În cadrul ședinței Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 28 octombrie 2015, în prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Pavlos de Drama, a fost aprobată propunerea de înscriere în Calendarul bisericesc a Sfântului Cuvios Gheorghe Mărturisitorul din Drama, cu data de prăznuire 04 noiembrie.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente