MNIR | Tronos va susţine un recital în deschiderea expoziţiei: Averescu și Prezan. Mareșalii României Mari

Grupul Psaltic Tronos va susţine joi, 6 septembrie, un moment artistic la vernisarea expoziţiei „Averescu și Prezan. Mareșalii României Mari”.

Evenimentul cu începere de la ora 16:00 se va desfăşura la sediul Muzeului Naţional de Istorie din Calea Victoriei, nr. 12, sector 3, București, informează mnir.ro.

Expoziţia este deschisă în perioada 6 septembrie – 1 octombrie 2018, și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00

Vernisajul se va desfășura în prezența doamnei Olga Macarie, nepoata mareșalului Constantin Prezan, a domnului general-locotenent prof. univ. dr. Grigore Stamate, autor al trilogiei „Mareșal Prezan”, a domnului colonel prof. univ. dr. Petre Otu, istoric militar și autor al cărții „Mareșalul Alexandru Averescu. Militarul, omul politic, legenda”, și a preacucernicului părinte dr. Florin Șerbănescu, consilier patriarhal.

În anul în care România celebrează Centenarul Marii Uniri, expoziția reprezintă un omagiu adus celor doi ofițeri de carieră care au reușit să se remarce nu doar prin abilitățile lor de comandă, prin spiritul cazon, ci și prin calitățile lor umane.

Totodată, expoziția marchează 75 de ani de la încetarea din viață a mareșalului Constantin Prezan (27 august 1943) și opt decenii de la cea a mareșalului Alexandru Averescu (3 octombrie 1938), două personalități situate la loc de frunte în pleiada marilor bărbați de stat participanți la acțiunile militare ale României în Primul Război Mondial, și vectori care au asigurat victoria Armatei Române în clipe de mare cumpănă.

Realizarea expoziției a fost posibilă datorită sprijinului oferit de doamna Olga Macarie și domnul Daniel-Cosmin Obreja, care au contribuit cu obiecte și imagini de o valoare istorică aparte, reușindu-se astfel o completare armonioasă a pieselor care provin din colecțiile muzeului.

De o importanță deosebită sunt albumele cu fotografii de familie, cărțile de bibliotecă și darurile primite de Constantin Prezan în timpul vizitei de protocol realizate în Imperiul Țarist, în anul 1896, cu ocazia ceremoniei de încoronare a țarului Nicolae al II-lea Romanov, mărturii din trecut care au fost păstrate cu grijă și dragoste, timp de mai multe generații, de familia mareșalului.

De asemenea, pot fi admirate piese de uniformă, distincții militare, bunuri personale și obiecte care sunt asociate cu activitățile celor doi prestigioși comandanți militari.

La distanță de un secol de la realizarea Marii Uniri, personalitățile mareșalilor Alexandru Averescu și Constantin Prezan sunt cuprinse în galeria oamenilor iluștri, alături de figurile emblematice ale României și exemplele de glorie ale eroilor Armatei Române, care au oferit, cu atât de multă generozitate, energia și vitalitatea lor pentru împlinirea unui ideal secular.

Foto credit: MNIR

Comentarii Facebook


Știri recente