Mitropolitul Visarion Puiu comemorat la Roman în ziua nașterii sale

Mitropolitul Visarion Puiu a fost comemorat miercuri, 27 februarie 2019, la împlinirea a 140 ani de la naștere, în cadrul unei slujbe de pomenire oficiate în Catedrala din Roman.

La slujbă au participat: Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului, clerici din eparhie și membri ai Asociației „Mitropolit Visarion Puiu”.

După slujba de pomenire Pr. Florin Țuscanu, președintele Asociației „Mitropolit Visarion Puiu” s-a adresat celor prezenți spunând că ierarhul comemorat „este un caz unic în istoria Bisericii Ortodoxe Române fiind în același timp admirat și controversat, îndrăgit și hulit, autoexilat în anul 1944 și condamnat la moarte în februarie 1946 de regimul comunist”.

„Activitatea și misiunea sa dinamică trebuie înțelese în contextul timpului de atunci, iar personalitatea sa trebuie respectată și prețuită în toate locurile unde a slujit”, a subliniat părintele Florin Țuscanu.

Preotul a prezentat asistenței eforturile pe care le face asociația pe care o conduce de a aduce în țară osemintele Mitropolitului Visarion.

Mitropolitul Visarion Puiu comemorat în Catedrala din Roman. ©Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Pr. Florin Țuscanu a amintit și faptul că în aceeași zi a fost comemorat Patriarhul Nicodim Munteanu, pe care l-a numit „prietenul lui Visarion Puiu”.

În continuare, Arhiepiscopul Ioachim a rememorat participarea la strămutarea osemintelor Mitropolitului Visarion, în Cimitirul Montparnasse din Paris și a felicitat asociația pentru că promovează o personalitate marcantă a Bisericii.

„El a fost un exilat care a mers prin mai multe țări, însă, unde a ajuns, a marcat timpul său”, a spus ierarhul.

„Am avut deosebita cinste de a-l acompania de la mormântul unde a fost depus către mormântul din cimitirul istoric al Parisului, acolo unde sunt atâtea personalități românești. Numele lui rămâne paradigmatic în istoria Bisericii noastre și va avea un cuvânt de spus generațiilor viitoare, cu atât ai mult cu cât numeroși cercetători caută să așeze numele lui în panteonul personalităților spiritualității neamului nostru”.

Zilele Mitropolit Visarion Puiu

Slujba de pomenire de miercuri a avut loc în contextul „Zilelor Mitropolit Visarion Puiu” care marchează 140 de ani de la nașterea sa și a 55 de ani de la trecerea în veșnicie.

După parastas a urmat un simpozion internațional dedicat Mitropolitului Visarion Puiu la Muzeul de Istorie din Roman.

Mai multe detalii despre eveniment puteți afla consultând site-ul oficial al Eparhiei.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente