Mitropolitul Visarion Puiu a fost pomenit în localitatea Bălţi la 140 ani de la naştere

Mitropolitul Visarion Puiu a fost pomenit miercuri în biserica „Naşterea Domnului din oraşul Bălţi, Republica Moldova, la 140 ani de la naştere.

Slujba de pomenire pentru Mitropolitul Visarion Puiu, primul episcop al Episcopiei Hitinului cu reşedinţa la Bălţi, a fost oficiată de Episcopul Antonie de Bălţi, informează Mitropolia Basarabiei pe pagina de Facebook.

În timpul slujbei au mai fost pomeniţi şi patriarhii Bisericii Ortodoxe Române trecuţi la Domnul, mitropoliţii Basarabiei Gurie şi Efrem şi episcopii de Bălţi, Tit şi Partenie.

Episcopul Antonie a evidenţiat în cuvântul rostit după slujbă că vrednicii de pomenire episcopi Visarion Puiu, Tit Simedrea şi Partenie Ciopron rămân modele de slujire pentru clericii Episcopiei de Bălţi şi i-a îndemnat pe slujitorii sfintelor altare să propovăduiască, cu timp şi fără timp, adevărul de credinţă şi de neam.

Apoi, Episcopul Antonie, însoţit de o parte dintre preoţi, a mers la Catedrala „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Bălţi, unde a aprins o lumânare pentru sufletul ctitorului, Mitropolitul Visarion Puiu, după care a depus flori la bustul mitropolitului aşezat în curtea catedralei.

Cine a fost Mitropolitul Visarion Puiu

Mitropolitul Visarion Puiu, (pe numele de mirean Victor Puiu) s-a născut la 27 februarie 1879, Paşcani, judeţul Suceava. A fost primul episcop al Episcopiei Hotinului cu reşedinţa la Bălţi (1923 – 1935). Înainte de a veni la Bălţi a fost episcop de Argeş (1921-1923).

Între anii 1935-1940 a fost mitropolit al Bucovinei. În perioada 16 noiembrie 1942 – 14 decembrie 1943 a fost mitropolit al Transnistriei. În anul 1944 se refugiază în Occident.

Între anii 1945-1958 este cârmuitorul Eparhiei românilor din străinătate, numită şi Eparhia Ortodoxă Română din Europa Occidentală. În 1946 este condamnat la moarte în contumacie de Tribunalul Poporului din Bucureşti. Trece la cele veşnice la 10 august 1964.

Foto credit: Facebook / Mitropolia Basarabiei

Comentarii Facebook


Știri recente