Mitropolitul Teofan: Virusul și consecințele epidemiei, manifestări ale iadului. Doamne, ce să facem?

La slujba de Înviere oficiată în condițiile impuse de actuala criză medicală, Mitropolitul Teofan a semnalat că virusul, molima, epidemia sunt manifestări ale iadului în noi și printre noi dar că există o parte plină a paharului și avem lucruri de învățat din asta.

„Virusul în sine este iad, precum moartea pe care acesta o poartă”, a spus ierarhul, dar „mai ales consecințele a ceea ce este în jurul acestei epidemii: teamă, neliniște, confuzie, nedumerire, frică pentru ziua de mâine – toate alcătuiesc fațete ale iadului”.

„Faptul că oamenii obișnuiți, enoriașii prezenți în număr foarte mare la această sărbătoare sunt în această noapte absenți, faptul că puțini dintre creștini s-au spovedit și s-au împărtășit în ultima perioadă – și acestea sunt manifestări ale iadului care parcă domină multe unghere ale ființei noastre”.

Catedrala din Iași în noaptea de Înviere, 19.04.2020. ©Doxologia / Oana Nechifor

Doamne, ce să facem?

Mitropolitul Moldovei a oferit ca soluție la această stare de fapt atitudinea „Ține mintea ta în iad și nu deznădăjdui” pe care Dumnzeu i-a recomandat-o Sfântului Siluan Athonitul aflat în situație apăsătoare.

Catedrala din Iași în noaptea de Înviere, 19.04.2020. ©Doxologia / Oana Nechifor

„Cuprinși de aceeași apăsare sufletească ne întrebăm și strigăm și noi precum Sfântul Siluan Athonitul ‹Doamne, și noi, ce să facem?›. Răspunsul este același: să stăm în iad, dar să nu deznădăjduim”, a precizat IPS Teofan, explicând ce înseamnă asta.

„În vremea noastră a sta în iad înseamnă a privi cu realism situația în care ne aflăm. Înseamnă a accepta această situație căci nu avem unde fugi, și, mai presus de toate, a găsi puterea lăuntrică necesară pentru a lupta împotriva acestei situații prin medicamente, prin distanțare, și, mai presus de toate, prin rugăciune”.

„A nu deznădăjdui înseamnă a crede că după furtună vine cer senin”, a încurajat Părintele Mitropolit Teofan, amintind și un citat din Shakespeare:

„Sunt așa nori negri pe cer, încât doar o furtună îi mai poate alunga pe aceștia” – William Shakespeare.

O lecție

„Este o pedagogie în toate”, a explicat ierarhul. Și aici este o lecție pe care suntem chemați să o reținem, să o învățăm și să o aplicăm în viața noastră și în viața comunității”.

„De ce s-au întâmplat și se întâmplă toate acestea? Pentru că sunt prea multe dezechilibre de toate felurile în lume. Și poate o furtună precum aceasta aduce, nădăjduim în mila lui Dumnezeu și în efortul oamenilor, ceva echilibru în viața noastră și în viața lumii”.

„Dar, mai presus de toate, a nu deznădăjdui înseamnă a fi deschis spre taina Învierii, a crede că Hristos a înviat din morți”.

IPS Teofan în noaptea de Înviere, 19.04.2020. ©Doxologia / Oana Nechifor

„Înainte de Înviere ce era? Cruce, răstignire, moarte, mormânt, deznădejde, teamă, frică, trădare, abandon sau negare. Primul lucru pe care l-a făcut Domnul Hristos după învierea din morți a fost să coboare la iad”.

„Nădăjduim și noi că noaptea Învierii din acest an, ca de fapt de fiecare dată când slujim Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, va fi pogorârea lui Dumnezeu printre noi, în mijlocul iadului în care ne găsim”, a încurajat Mitropolitul Teofan.

Foto credit: Doxologia / Oana Nechifor

Comentarii Facebook


Știri recente