Mitropolitul Teofan și Ambasadorul Georgiei îl comemorează pe Mitropolitul Iona Ghedevanişvili la Mănăstirea Pângărați

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan și Excelența Sa, Nikoloz Nikolozishvili, Ambasadorul Georgiei în România, dezvelesc joi, la Mănăstirea Pângărați, o placă comemorativă în memoria Mitropolitului Iona Ghedevanişvili, care a fost timp de doi ani stareț al acestei obști.

Ceremonia este precedată de Sfânta Liturghie oficiată de părintele mitropolit.

La eveniment participă o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Georgiei compusă din Ierom. Irineos (Shengelia), coordonatorul Biroului de Relaţii Publice al Mitropoliei de Ruis-Urbnisi, Ierom. Ieronymos (Katamadze), Secretarul Biroului de Presă al Mitropoliei de Ruis-Urbnisi și domnul Luka Mgaloblishvili.

Conform inscripției de pe placa comemorativă, Iona Ghedevanişvili a fost o renumită personalitate a Bisericii Georgiene – mitropolit, călător şi scriitor.

A crescut la curtea Patriarhului Anthonie I, care, încă din copilărie, l-a pregătit pentru slujirea preoţească. A fost egumen al Mănăstirii Jvari din Mtskheta, Georgia, iar în 1775 a fost hirotonit episcop și ridicat la rangul de Mitropolit de Ruiz.

A călătorit în întreaga lume ortodoxă: de la Constantinopol, Athos și Ierusalim, până în insulele grecești, Beirut, Damasc, Egipt și peninsula Sinai. A mers la Veneţia, la Viena și în Polonia.

A ajuns și la Iași în 1789, unde s-a întâlnit cu prinţul G.A. Potemkin. Cu acordul acestuia și al Episcopului Ambrozie (Serebrenikov), lui lona Ghedevanişvili i-a fost dată spre conducere Mănăstirea Pângărați.

Timp de 2 ani, mănăstirea a devenit una dintre cele mai bogate din principatul Moldovei.

În decembrie 1791, Împărăteasa Ecaterina a II-a l-a trimis la Kiev, unde a fost numit vicar al Mitropolitului Samuel de Miroslav, locuind la Lavra Kievo-Pecherska.

În această perioadă a contribuit la publicarea în limba georgiană a Mineiul Praznical (1805) și a Bibliei în limba georgiană.

A trecut la Domnul în anul 1821 și a fost înmormântat la mănăstirea Acoperământul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din suburbia Moscovei.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente