Mitropolitul Teofan: „Putem să ne regăsim în Sf. Ap. Petru şi Pavel care ne-au lăsat viaţa şi bogăţia cuvintelor lor”

La hramul Catedralei din Huşi, Mitropolitul Teofan a subliniat că „putem să ne regăsim în Sf. Ap. Petru şi Pavel care ne-au lăsat viaţa şi bogăţia cuvintelor lor din care să ne hrănim aşa cum suntem chemaţi să ne hrănim din Taina Sfintei Liturghii”.

„Dacă eşti bogat, poţi privi la Sfântul Pavel, care aparţina unei familii bogate, ce l-a trimis la şcoli înalte, şi vei vedea că bogat fiind, poţi să nădăjduieşti în Împărăţia Cerurilor. Eşti sărac, îl ai în faţa ta pe Sfântul Petru, om sărac, sărman pescar de pe Marea Galileii”.

„Eşti învăţat, te regăseşti în chipul de sfinţenie a Sfântului Pavel, care îi uimea pe contemporani prin multa sa învăţătură. Eşti om obişnuit, nu cu prea multă carte, îl ai în faţa ta pe Sfântul Petru, care era un om obişnuit, fără carte multă, dar cu râvnă imensă pentru Dumnezeu”, a îndemnat Părintele Mitropolit.

În omilia sa, ierarhul i-a avut în vedere atât pe cei credincioşi, îndoielnici, dar şi pe cei lipsiţi de nădejde.

„Dacă eşti om cu multă credinţă, îl rogi pe Dumnezeu să se împlinească în viaţa ta ce a spus Sfântul Pavel, că nu mai trăieşte el, ci Hristos tăieşte în el”.

„Eşti îndoielnic în credinţă, nu deznădăjdui, căci îl ai în faţa ta pe Apostolul Petru, care s-a îndoit până la a-L tăgădui pe Domnul Hristos, dar a plâns cu amar şi a dobândit Taina Căinţei şi a fost reprimit de Domnul”.

„Eşti om cuprins de deznădejde, îl ai pe Sfântul Petru care a spus că Hristos, după Înviere, a coborât în cele mai de jos ale pământului ca să vestească celor de acolo Taina Împărăţiei. Şi în iadul deznădejdii tale poate să coboare Dumnezeu, aşa cum coboară ploaia pe pământ, ca să te ridice pe tine în Taina Împărăţiei Sale”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Sfânta Liturghie din 29 iunie a fost oficiată de un sobor de ierarhi format din:

  • Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei;
  • Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor;
  • Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord;
  • Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Ariepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

La finalul slujbei, Episcopul Ignatie a mulţumit credincioşilor, ierarhilor şi reprezentanţilor autorităţilor locale şi de stat care au participat la acest eveniment, scrie site-ul oficial al Episcopiei Huşilor.

Printre cei prezenţi s-a aflat şi Domnul Victor Opaschi, Secretar de stat pentru culte, care l-a felicitat pe Episcopul Huşilor pentru misiunea desfăşurată şi i-a asigurat pe cei de faţă de o permanentă conlucrare.

Foto Credit: Episcopia Huşilor

Comentarii Facebook


Știri recente