Mitropolitul Teofan: Oamenii cu viață de cruce sunt cei mai liberi de pe pământ

„Omul cu adevărat liber este omul Crucii”, a subliniat Mitropolitul Teofan duminică la Mănăstirea Știubieni din Botoșani.

„Acei oameni, acei creștini, care se leapădă de ei înșiși, adică de voința lor, de mândriile lor, toți aceștia sunt cei care au o viață de Cruce, poartă crucea, urmează pe Domnul Hristos, și, prin aceasta, devin oamenii cei mai liberi de pe pământ”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

„Oamenii cu viață de cruce Îl recunosc pe Domnul Dumnezeu ca Stăpânul vieții lor, precum rostim în rugăciunea Sfântului Efrem Sirul: «Doamne și Stăpânul vieții mele». Omul cu viață de cruce este omul stăpân peste patimi. Deși și el este atras de trup, încearcă să-l domine pe acesta, arătând că este om liber”.

„Omul cu viață de cruce dorește să aibă și el toate cele de trebuință pentru casa sa, dar știe că este nevoie de milostenie pentru cei săraci și atunci spune: «Nu banul poruncește mie, ci eu poruncesc banului și pot să fac cu acesta și milostenie»”.

Vizita Mitropolitului Teofan în mica mănăstire botoșăneană a fost un moment important pentru obște. Ierarhul a oficiat în Duminica Sfintei Cruci prima hirotonie pe seama acestui așezământ, monahul Siluan Siminica devenind ierodiacon. Totodată, starețul Mănăstirii Știubieni, Părintele Melchisedec Sandu, a fost ridicat la demnitatea de arhimandrit, informează Doxologia.

Arhim. Melchisedec Sandu, starețul Mănăstirii „Sfânta Treime” – Știubieni Foto credit: Doxologia / Flavius Popa

Mănăstirea Știubieni a fost înființată în 1996. Este ctitorită de PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, și de familia Mihai şi Ana Dămii. Mănăstirea se află pe un deal înconjurat de culturi de cereale. Spre est şi sud-est, se deschide o frumoasă priveliște, cu localitățile Săveni, Petricani şi Ştiubieni în vale, iar dincolo de ele întinse dealuri acoperite de păşuni, fâneţe şi culturi cerealiere.

Foto credit: Doxologia / Flavius Popa

Comentarii Facebook


Știri recente