Mitropolitul Teofan ne îndeamnă să nu uităm cine ne dă puterea în post: Asceza Îl are în inima ei pe Domnul Hristos

Părintele Mitropolit Teofan a oficiat vineri Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. El i-a îndemnat pe credincioși să nu uite de la Cine le vine puterea de a face binele și de a ține postul: „Asceza Îl are în inima ei pe Domnul Hristos”.

„Ne aflăm în timpul postului, când luăm seama la slăbiciunile noastre, la neputințele care ne definesc. Deși sufletul nostru tinde spre Dumnezeu, greutatea cugetului trupesc ne coboară, iar uneori parcă simțim că suntem singuri în dorința noastră de a merge bine, statornic și frumos pe calea care duce spre Dumnezeu”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

„Este un sentiment obișnuit cauzat de puținătatea credinței noastre și de greutatea pe care păcatele noastre au alcătuit-o și au așezat-o pe sufletul nostru.”

„Adevărul este însă că nu suntem singuri în dorința și în lupta, în strădania noastră de a ne apropia de Dumnezeu. Nu suntem singuri pentru că Dumnezeu voit-a să-L avem pe El Izvor al întregii noastre puteri. Fiind împreună cu Domnul, și calea postului este mai ușoară, și sentimentul că nu suntem singuri este o realitate”, a continuat ierarhul.

„Postul este definit prin asceză; asceza Îl are în inima ei pe Domnul Hristos. Cum? Prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului Hristos”, a mai spus Înalpreasfinția Sa.

Hirotesia întru citeț a fost oficiată în cadrul liturghiei. Foto: Doxologia.ro

În cadrul slujbei, cântărețul Emanuel Marin din grupul psaltic „Chivotul” a fost hirotesit citeț.


Liturghia darurilor mai înainte sfințite este cea de-a treia Liturghie a Bisericii Ortodoxe. Liturghia Darurilor se poate oficia în orice zi a Postului Mare, cu excepția zilelor de sâmbătă și de duminică și a zilelor aliturgice.

Potrivit tradiției, autorul Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite este Sfântul Grigorie Dialogul sau cel Mare, Episcopul Romei. Nu se poate spune cu siguranță că el a înființat întreg oficiu liturgic al acestei liturghii, dar cu siguranță a contribuit la îmbogățirea și la sistematizarea acesteia pe vremea cât a stat la Constantinopol.

Foto credit: Doxologia.ro / Tudorel Rusu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente