Mitropolitul Teofan la Suceava: despre întâlnirea cu Dumnezeu în această viaţă

Mitropolitul Teofan a vorbit luni la hramul Catedralei Arhiepiscopale din Suceava despre întâlnirea cu Dumnezeu în această viaţă.

„Ce este mai frumos decât să te întâlneşti cu Dumnezeu în această lume pentru a te întâlni cu El pe deplin în cealaltă?”, s-a întrebat ierarhul.

Părintele Mitropolit, alături de alţi cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava.

În cuvântul rostit, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei L-a rugat pe Dumnezeu „să ne dăruiască credinţa şi nădejdea sfinţilor, iubirea de Dumnezeu şi de oameni a sfinţilor”.

„Iubire, credinţă şi nădejde care se arată şi în dumnezieasca liturghie la care suntem chemaţi să participăm în fiecare duminică şi sărbătoare”.

„Căci iubirea lui Dumnezeu faţă de lume şi iubirea lumii faţă de Dumnezeu se arată în sfânta şi dumnezeiasca liturghie, în sfânta şi dumnezeiasca euharistie când inima lui Dumnezeu se întâlneşte cu inima omului”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

După slujbă, ierarhii, clericii şi credincioşii au pornit în procesiune pe străzile oraşului Suceava cu racla ce conţine moaştele Sfântului Ioan cel Nou.

Procesiunea s-a încheiat în curtea mănăstirii, unde racla cu Sfântul Ioan cel Nou a fost aşezat într-un baldachin.

Sărbătoarea de astăzi rememorează nu numai Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, ci şi strămutarea sfintelor moaşte de la Cetatea Albă la Suceava, petrecută în 1415 sub domnia şi la iniţiativa domnitorului Alexandru cel Bun.

Ulterior, în 24 iunie 1589 sfintele moaşte au fost aşezate în noua Catedrală a Sucevei, ctitorită de Bogdan al III-lea şi fiul său, Ştefăniţă, denumită „Sfântul Ioan cel Nou”, numele sfântului său ocrotitor.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Comentarii Facebook


Știri recente