Mitropolitul Teofan la sosirea la Iaşi a moaştelor Sf. Mc. Ecaterina: Avem nevoie ca de aer de prezența Sfinților

Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei a spus joi la Iaşi că „Avem nevoie ca de aer, ca de pâine, ca de sare, ca de lumină de prezența sfinților în viața noastră, pentru că există prea multă păgânătate în noi și în lume”.

Părintele Mitropolit a întâmpinat în seara zilei de joi pe Aeroportul Internaţional din Iaşi delegaţia greacă ce a adus din Katerini – Grecia racla cu moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.

Delegaţia este condusă de Arhimandritul Barnaba Leontiadis, Vicar administrativ al Mitropoliei de Kitrous, Katerini şi Platamonas, scrie Doxologia.

De la aeroport, racla cu Sfintele Moaște a fost adusă în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat o slujbă de Te Deum.

Mitropolitul Teofan a rostit un cuvânt de Bun venit în Catedrala Mitropolitană şi le-a mulţumit oaspeţilor greci pentru aducerea la Iaşi a moaştelor Sf. M. Mc. Ecaterina.

Ierarhul a făcut referire şi la ajutorul pe care avem posibilitatea de a-l primi de la sfinţi prin rugăciune.

„Avem nevoie ca în interiorul acestei lumi, chiar așa plină de păgânătate, să avem oaze de sfințenie. Și unde putem găsi aceste oaze de lumină în afară de Sfânta Biserică, de rugăciunile creștinilor cunoscuți sau mai bine zis mai puțin sau deloc cunoscuți, de prezența Sfinților în viața noastră?”.

Arhim. Barnaba Leontiadis, Vicar administrativ al Mitropoliei de Kitrous, Katerini si Platamonas, și-a exprimat bucuria de a putea participa la marea sărbătoare a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, subliniind că cea mai frumoasă modalitate de a-i cinsti pe sfinți este să le imităm viețile.

„Să urmăm asceza pe care Sf. Cuv. Parascheva a arătat-o și a practicat-o în fiecare zi, pentru a păstra și pentru a ține legea lui Dumnezeu. De la Sfânta Ecaterina să urmăm și să imităm deschiderea, generozitatea și avântul ei către martiraj, dar și dragostea față de Mirele-Hristos”.

În continuare, moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina au fost aşezate spre închinare alături de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în baldachinul din curtea Catedralei mitropolitane.

În intervalul orar 19:00 – 20:30 moaştele celor doi sfinți vor fi purtate în procesiunea „Calea Sfinţilor” pe străzile din centrul Iaşului.

Traseul va fi următorul: Casa Nicodim (Catredala Mitropolitană) – Strada I. C. Brătianu – Strada Cuza Vodă, Strada Armeană – Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit” – Strada Costache Negri – Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” – Catedrala Mitropolitană.

Mâna dreaptă a Sfintei Ecaterina a fost adusă la Iași cu ocazia hramului Sfintei Cuvioase Parascheva din orașul Katerini din Grecia.

Potrivit tradiției, biserica actuală a Sfintei Ecaterina din cimitir a fost inițial un metoc al Sfintei Mănăstiri de pe Muntele Sinai. Când a fost construită Biserica Sfintei Ecaterina, orașul Katerini era un cătun mic și neînsemnat. Cu timpul, orașul s-a dezvoltat și a luat numele de Sfânta Ecaterina, care, din păcate, s-a prescurtat în Katerini.

Astfel orașul și-a luat ca ocrotitoare și protectoare pe Sfânta Ecaterina, care este prăznuită în fiecare an pe 25 noiembrie printr-o sărbătoare stabilită de stat printr-un edict special. Mitropolitul de Kitrous, Varnavas (1954-1985) a îmbogățit biserica cu o părticică din sfintele moaște ale Sfintei Ecaterina pe care i-a oferit-o Arhiepiscopul Sinaiului, Porfirie al III-lea, în data de 25 noiembrie 1967, și pe care a depus-o în Catedrala „Înălțarea Domnului”.

În multe locuri din lume Sfânta Ecaterina este cinstită ca ocrotitoare a multor meserii, a avocaților și judecătorilor, a medicilor și asistentelor, a farmaciștilor, a mecanicilor, a morarilor, a bibliotecarilor, a literelor și artelor. La Paris, în special, este cinstită ca ocrotitoare a Școlii de Filosofie și, în general, a filosofilor. De asemenea, este considerată ocrotitoarea fecioarelor și a tuturor femeilor.

Foto Credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente