Mitropolitul Teofan la sfinţirea bisericii din Valea Adâncă: În lumea plină de orgolii nemăsurate, avem nevoie de smerenie ca de aer

La sfinţrea bisericii din Valea Adâncă, Mitropolitul Teofan al Moldovei a vorbit duminică despre virtutea smereniei ca antidot la împietrirea sufletească pe care o găsim adeseori în societatea actuală.

„Smerenia este taina puterii celei adevărate, căci aceasta este puterea care îl poate converti pe celălalt, iar în lumea noastră plină de ambiții și de orgolii nemăsurate, avem nevoie de taina smereniei ca de aer, singura care mai poate să atingă sufletul omului împietrit”, a spus ierarhul în predica rostită duminică, 2 august.

Înaltpreasfinţia Sa a recomandat să o avem ca model de smerenie pe Maica Domnului, mai ales în postul dedicat ei.

„Această perioadă este binecuvântată pentru a medita în primul rând la Taina Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. A medita la taina smereniei, căci nu a existat, nu există și nu va fi o ființă umană mai măreață și mai smerită precum Preasfânta Născătoare de Dumnezeu”.

„Postul acesta este timp binecuvântat la ceea ce Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a spus la nunta din Cana Galileii: faceţi orice vă va spune El. Trăim vremuri nu tocmai ușoare, oamenii din diferite straturi ale societății ne spun ce avem de făcut. Într-o lume în care primim atâtea îndemnuri, atâtea sfaturi, parcă nu mai știi pe cine să urmezi, dar Maica Domnului ne spune faceţi orice vă va spune El, adică să urmăm cuvântul Domnului Hristos și cuvântul Domnului îl aflăm în Dumnezeiasca Scriptură, în învățătura Bisericii și în glasul conștiinței fiecăruia”.

După sfinţirea bisericii, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în curtea lăcaşului de cult. După slujbă, mitropolitul a binecuvântat noua casă mortuară și o troiţă.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, dirijat de diac. Mihai Ursache.

Foto credit: Doxologia.ro


Urmărește-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente