Mitropolitul Teofan la redeschiderea Muzeului „Ștefan Luchian”: A bucurat cu odihnă sufletească multe suflete obosite

Singura instituție de cultură dedicată integral „pictorului florilor” a fost redeschisă la Ștefănești după 14 ani. Muzeul „Ștefan Luchian” a fost sfințit vineri de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei.

Ierarhul l-a elogiat pe artist amintind că acesta a fost definit de contemporanii săi ca „pictorul național prin excelență, mare revelator al sufletului românesc, cel mai român dintre pictorii noștri”.

„Și de ce a fost înconjurat cu aceste apelative și caracterizări? A iubit nespus creația lui Dumnezeu – natura, pe care a văzut-o frumoasă, simplă și măreață, a așezat-o pe pânză și a bucurat cu odihnă sufletească multe suflete obosite. Văzând creația lui Dumnezeu ca o aripă de flutur în fapt de primăvară”, a spus IPS Teofan la Ștefănești.

Părintele Mitropolit a subliniat că Ștefan Luchian „a fost influențat în demersul său artistic de fresca mănăstirilor moldave, pe care și le-a însușit și a reușit de-a lungul vieții să le prelungească în trei biserici pe care le-a pictat: Biserica «Sfântul Alexandru» din Teleorman, Biserica «Sfântul Nicolae» din Tulcea și Biserica «Brezoianu» din București, care din păcate, prin anii  ’80, a căzut pradă loviturilor îndreptate spre Biserică”.

IPS Teofan sfințește Muzeul „Ștefan Luchian”. ©Doxologia / Flavius Popa

După slujba de sfințire a fost deschisă expoziția de bază a noului muzeu. Aceasta a valorificat piese de artă plastică și de sculptură din colecțiile instituției, conturând expoziția intitulată „Artiști pentru Luchian” dar, în egală măsură, s-a bucurat de donația de bunuri culturale aparținând familiei pictorului, donație făcută de Fundația „Ștefan Luchian”. Aceste piese alcătuiesc o a doua secțiune a expoziției de bază, respectiv „Camera – atelier a lui Ștefan Luchian”.

Muzeul „Ștefan Luchian”. ©Doxologia / Flavius Popa

Refacerea clădirii muzeului din Ștefănești dedicat pictorului Ştefan Luchian a costat aproximativ 900.000 de lei şi a fost asigurată din fondurile Consiliului Judeţean Botoşani.

Pictorul Ştefan Luchian, supranumit „Poetul plastic al florilor”, s-a născut pe 1 februarie 1868 la Ştefăneşti, judeţul Botoşani, şi a trecut la cele veșnice pe 28 iunie 1916, la Bucureşti. A fost ucenicul marelui pictor Nicolae Grigorescu.


Foto credit: Doxologia / Flavius Popa

Comentarii Facebook


Știri recente