Mitropolitul Teofan: Înfăptuitorii Unirii Principatelor au făcut mult bine națiunii române

Mitropolitul Teofan i-a comemorat pe înfăptuitorii Unirii Principatelor Române la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iaşi, luni, 24 ianuarie 2022.

Evenimentul organizat la împlinirea a 163 de ani de la Unirea Principatelor a fost unul restrâns ca urmare a situaţiei pandemice.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oficiat slujba de pomenire în continuarea Sfintei Liturghii. El a subliniat că înfăptuitorii Unirii Principatelor au făcut mult bine poporului român.

„Unirea din ianuarie 1859 s-a realizat sub ocrotirea lui Dumnezeu cel Atotputernic. Dumnezeu a ascultat suspinurile cele grăite și cele negrăite ale românilor, și precum românii au ascultat glasul Domnului, așa și Dumnezeu a receptat strigarea românilor. De altfel, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cel puțin de două ori, în 1860 și 1861, adresându-se mulțimii în legătură cu unirea realizată, a rostit frumoasele și adânci cuvinte: Românii n-au uitat niciodată pe Dumnezeul părinților lor, de aceea nici Dumnezeu nu i-a uitat pe români”.

„Dumnezeu să le ierte păcatele, să îi odihnească pe făuritorii Unirii în lumina împărăției Sale, că mult bine au făcut națiunii române, iar nouă să ne dăruiască Dumnezeu puterea de a recepta mesajul lor la 163 de ani din momentul extraordinar ca adâncime, cuprindere și înălțime, cu care Dumnezeu a binecuvântat națiunea română”, a precizat Părintele Mitropolit.

Au urmat depuneri de coroane la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Foto credit: Doxologia / Flavius Popa

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente