Mitropolitul Teofan: încurajare, îndemn la realism și înțelegere

În contextul epidemiei cu noul coronavirus, Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei le-a transmis credincioșilor, pe de o parte, să nu se teamă peste măsură „că suntem oameni ai lui Dumnezeu”, iar pe de altă parte, a spus că astfel de evenimente ne ajută să fim mai realiști și să conștientizăm „cât de mici suntem în încredințarea noastră către Dumnezeu”.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oficiat miercuri după amiază Liturghia Darurilor înainte sfințite la Catedrala Mitropolitană. Ierarhul a sesizat pentru prima dată că la rând la racla Sfintei Parascheva nu era nicio persoană din cauza situației epidemice în care ne aflăm.

„Acest lucru se întâmplă. Și nu spre condamnarea oamenilor, ci spre rugăciune mai intensă adusă lui Dumnezeu ca să-și reverse asupra noastră milele Sale cele bogate căci «Dacă n-ar păzi Dumnezeu cetatea, în zadar s-ar osteni cel care o păzește» (Psalm 126:1, n.r.)”.

Mitropolitul a spus că împreună cu credincioșii prezenți la catedrală a încercat să cuprindă în „inima rugăciunii” și pe cei care pentru o pricină sau alta nu au participat.

„Probabil nu vor fi nici în zilele următoare, pentru că omul încearcă să fie atent. Uneori mai exagerat, alteori cu simțul realismului care ar trebui să ne definească în aceste zile, rugându-l pe Dumnezeu să nu-și întoarcă fața Sa de la noi”.

Părintele Mitropolit a spus să luăm aminte la noi înșine, dar și la cei de lângă noi.

„Dacă toată această situație ne-ar cuprinde doar pe noi, ne încredințăm inimile și trupurile noastre lui Dumnezeu cel Atotputernic, dar este vorba și de cel de lângă noi pe care se cuvine să-l iubim, să-l respectăm și să-l apărăm și printr-o atitudine de înțelegere, de îndepărtare fizică dacă se poate pentru ca lucrurile să nu se agraveze și mai mult”.

Încurajarea Mitropolitului către credincioși a venit prin cuvintele adresate de Dumnezeu prorocului Daniel:

„Nu te teme om al lui Dumnezeu. Pace ție! Fii tare și curajos!” (Daniel 10:19).

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a îndemnat să fim mai atenți în aceste zile și să înmulțim rugăciunea în condițiile actuale „nădăjduind în mila Domnului că vor trece și aceste clipe și vom fi păziți și apărați și vom învăța din cele pe care le trăim în aceste zile cât de mici suntem în încredințarea noastră către Dumnezeu, cât de îndoielnică și mică ne este credința”.

„Aceasta este și partea plină a paharului, legată de acest val, pentru că Dumnezeu și lumea ne arată că suntem acolo unde suntem cu adevărat. Nădejdea, așadar, la Dumnezeu! Mila lui să fie peste noi și peste lume!”.

Potrivit Ministerului Sănătății, până în prezent au fost confirmate 47 de cazuri de infecție cu noul coronavirus.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente