IPS Teofan în Pastorala de Crăciun: Prin încredințarea în grija lui Dumnezeu, vom trece de piedicile care ne stau în față

Mitropolitul Teofan transmite un mesaj de speranţă în Pastorala de Crăciun 2021 şi spune că vom depăşi pandemia care ne-a afectat vieţile.

„Sărbătoarea Nașterii Domnului din acest an nu ne găsește într-o situație tocmai fericită. Purtăm cu toții răni multe în sufletul și în trupul nostru”.

„Cu toate acestea, nu se cade să ne pierdem cumpătul, să cădem pradă fricii și neliniștii nemăsurate. Au fost vremuri grele și în trecut. Prin credință și încredințare în purtarea de grijă a lui Dumnezeu, românii le-au depășit. Vom trece și acum de piedicile care ne stau în față”, a afirmat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Ierarhul a recomandat să cerem ajutorul lui Dumnezeu pentru a depăşi încercările actuale.

„Pandemia a pricinuit, pe lângă zbuciumul cotidian de dinainte, mai multă teamă, deznădejde, mai multă nesiguranță în privința zilei de mâine. Există, parcă, o mai mare neîncredere între oameni, au apărut și alte motive de dezbinare între frați pe lângă cele existente până acum. Prin cei apropiați care au trecut prin boală, ori au murit, sau prin propria experiență, trăim realitatea morții mai intens acum decât înaintea pandemiei”.

„În fața unei asemenea situații, oamenii au diferite abordări. Sunt între noi persoane care caută să ofere sau să primească răspuns la problemele vieții prin soluții exclusiv omenești. Se încearcă rezolvarea situației numai prin mecanisme ce țin de lumea aceasta, absolutizând orice demers științific, medical, administrativ. Pentru aceștia, raportarea la Dumnezeu, la Sfintele Taine, la dimensiunea tămăduitoare a credinței este văzută ca atitudine învechită, retrogradă, păgubitoare. Din fericire, există și oameni care, pe lângă manifestarea prețuirii pentru actele medicale autentice, își pun, în același timp și mai presus de orice, nădejdea în Dumnezeu”.

Mitropolitul Teofan insistă apoi pe împărtăşirea de Sfintele Taine şi o viaţă curată.

„Din iubire de oameni, Dumnezeu Se naște ca om pentru a dezlega omenirea de frică, de teamă, de neliniște, de moarte. Dumnezeu ia asupra Sa suferința tuturor oamenilor și o trăiește pe aceasta prin Cruce, biruind-o prin Înviere”.

„Devenind următor al lui Hristos prin Sfintele Taine și viețuire curată, omul primește putere să-și asume suferința, să nu se lase copleșit de teamă, să dobândească adevărata libertate și să înfrunte cu tărie chiar și perspectiva morții, încredințat fiind că sensul existenței sale se împlinește în împărtășirea veșnică de viața cea dumnezeiască”, a precizat Părintele Mitropolit.

Pastorala poate fi lecturată integral aici.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente