Mitropolitul Teofan îi provoacă pe teologi să câștige singura competiție admisă între creștini

Ocrotitorii școlilor teologice, Sfinţii Trei Ierarhi, au fost cinstiți joi, 30 ianuarie 2020, de profesorii, studenții și elevii teologi din Iași la Catedrala Mitropolitană.

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Episcopul Ignatie al Hușilor și cu Episcopul vicar Calinic Botoșăneanul, notează Doxologia.

În cuvântul adresat la final, Părintele Mitropolit a spus că singura competiție admisă între creștini o aflăm de la Sfinții Trei Ierarhi și i-a provocat pe arhierei, preoți, profesori, studenți, elevi și credincioși să o câștige.

Lecția pe care o primim la această sărbătoare – apărută în urma dezbaterii care din cei trei sfinți este cel mai mare – este următoarea:

Există o singură competiție admisă între creștini – cine se smerește mai mult în fața celuilalt. Cine-și taie voia cel mai mult în fața celuilalt și renunță la pretenția de superioritate în raport cu cei din jurul său, acesta este cel mai mare. Cel care oferă cel mai mult respect, cinste, onoare, considerațiune și mai ales dragoste celuilalt – acesta a câștigat competiția.

Studenți și elevi teologi la strana Catedralei Mitropolitane din Iași. Foto credit: Doxologia / Tudorel Rusu

Conflictele dintre oameni

Cuvintele Mitropolitului Teofan au fost o încheiere la predica din timpul Sfintei Liturghii care a fost rostită de Episcopul Ignatie.

Preasfinția Sa a pus accent pe faptul că trăim într-o eră foarte zbuciumată, extrem de trepidantă și cu multe conflicte și soluția ar fi să nu ne lăsăm acaparați de funcții și de trufia lumii.

„Probabil, conflictele dintre oameni, conflictele la nivel personal sau din societate şi chiar la scară planetară, sunt din pricina faptului că noi încă nu suntem suficient de convinşi să ne angajăm într-o luptă pentru liniştea lăuntrică”.

PS Ignatie predică de Sfinții Trei Ierarhi la Catedrala Mitropolitană din Iași. Foto credit: Doxologia / Tudorel Rusu

Episcopul Hușilor a oferit ca exemplu atitudinea Sfântului Grigorie Teologul, care a fost „imun la funcții” și care spunea:

„Nu am nevoie de cinstire omenească, suflare ce curge repede. Nici de glorie pieritoare. Nu este mare lucru a avea loc de onoare la curtea împărătească, nici de a fi onorat cândva de dorinţa după o anumită funcţie sau după un anumit scaun, pe care şezând cu slavă, să îmi dau aere, înălţându-mi trufaş sprâncenele”.

Ierarhul a spus că aceste provocări nu sunt noi ci erau între oameni încă din antichitate și a îndemnat la citirea operelor ierarhilor serbați pentru cum s-au raportat ei la contextul social.

Foto credit: Doxologia / Tudorel Rusu


Pentru ultimele noutăți din lumea ortodoxă urmărește-ne pe Twitter. @AgentiaBasilica!

Comentarii Facebook


Știri recente