Mitropolitul Teofan despre strigătul de foc și despre durerea făuritorilor Unirii

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a participat marți la evenimentele dedicate Zilei Unirii Principatelor Române. În discursul său, ierarhul i-a elogiat pe făuritorii Unirii și a detaliat „ce așteaptă ei de la noi într-o zi precum aceasta”.

„Două zile memorabile pentru națiunea română – 5 și 24 ianuarie 1859. Un început de istorie cu urmări dintre cele mai benefice. Cu binecuvântarea lui Dumnezeu de sus, au fost aici, jos, oameni de seamă, vizionari și cu spirit de jertfă. Au urmat apoi alte zile de excepție: 10 mai 1877, 27 martie sau 1 decembrie 1918. Ce zile! Ce oameni! Ce lucruri sfinte!”, a exclamat IPS Teofan.

„În realitatea credinței în Dumnezeu, care include veșnicia omului, încercăm astăzi să pătrundem în gândul făuritorilor Unirii și să înțelegem ce așteaptă ei de la noi, într-o zi, precum aceasta. Cu certitudine, din adâncimea eternității, ei grăiesc pentru cei care au urechi de auzit și inimă să simtă”, a continuat Mitropolitul Teofan.

Durerea făuritorilor Unirii

„Moldova de Răsărit este primul lor gând. Să nu uităm că sudul Basarabiei făcea parte din Moldova unită cu Țara Românească în 1859. Situația extrem de dificilă a Școlii și Bisericii românilor din Bucovina de Nord și ținutul Herța este, de asemenea, strigătul lor de foc adresat nouă. Milioanele de români plecați din țară și lipsa nașterii de copii, constituie, cu siguranță, durerea făuritorilor Unirii și a tuturor eroilor neamului care ne privesc acum, din realitatea veșniciei”.

„Cinstirea lor și a uimitoarelor lor fapte din 1859 se arată, îndeosebi, în încercarea noastră de a pătrunde în gândul lor de acum, a mai spus IPS Teofan potrivit Doxologia.

La evenimentele din Piața Unirii, dar și la parastasul oficiat la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, au participat prim-ministrul României, Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Foto credit: Doxologia / Flavius Popa

Comentarii Facebook


Știri recente