Mitropolitul Teofan despre rolul pe care l-a avut Sfântul Gheorghe Pelerinul în societatea din timpul său

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a vorbit sâmbătă la Mănăstirea Văratec despre rolul pe care l-a îndeplinit Sfântul Gheorghe Pelerinul în societatea românească din timpul său.

„Sfântul Gheorghe Pelerinul a apărut într-un context în care trebuia menținut echilibrul în adâncimea societății românești. Într-o lume care era cuprinsă tot mai mult de comoditate, de confort, de consumerism, apare Sfântul Gheorghe Pelerinul, chip de ascet, om sobru, categoric și vertical”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La Mănăstirea Văratec, zilele 15-17 august sunt zile de hram. Pe 15 august este hramul istoric al Mănăstirii – Adormirea Maicii Domnului, în data de 16 este serbat Sfântul Iosif de la Văratec, iar pe 17, Sfântul Gheorghe Pelerinul.

Moaștele Sf. Gheorghe Pelerinul. Foto credit: Doxologia.ro / Bogdan Bulgariu

Mii de credincioși din toată țara merg în pelerinaj în aceste zile la Văratec pentru rugăciune și pentru a cinsti moaștele celor doi sfinți.

În predica rostită în cea de-a treia zi de hram la Mănăstirea Văratec, Mitropolitul Teofan a subliniat că Moșul Gheorghe Lazăr, canonizat cu numele de Sfântul Gheorghe Pelerinul a apărut „într-o lume cu tot mai multe compromisuri” ca „pelerinul care duce lucrurile până la capăt și le spune pe nume, împlinind exigențele Evangheliei până la ultimele ei consecințe”.

„Într-o lume care încerca să se acomodeze tot mai mult pretențiilor unora sau altora, pentru a nu supăra pe nimeni, pentru a da dreptate tuturor, pentru a nu vedea o anumită și o clară direcție în viață, apare Sfântul Gheorghe Pelerinul, voce profetică, având cuvânt neîndurător pentru cei care nu se găseau pe linia cea adevărată, și gând întăritor, încurajator și blând pentru cei care se așezau pe cale”.

„Într-o lume bisericească în care se tot încerca acomodarea cu duhul lumii, apare în interiorul ei Sfântul Gheorghe Pelerinul, care părăsește totul, se suie pe Cruce și nu mai coboară de pe ea până la sfârșitul vieții”, a adăugat ierarhul potrivit Doxologia.

IPS Teofan la Văratec pe 17.08.2019. Foto credit: Doxologia.ro / Bogdan Bulgariu

„Toate au fost împlinite prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, ca să se mai echilibreze lucrurile în viața societății și a Bisericii”, a concluzionat IPS Teofan.

Foto credit: Doxologia.ro / Bogdan Bulgariu

Comentarii Facebook


Știri recente