Mitropolitul Teofan despre Martirii Brâncoveni şi Sf. Iosif: „existența lor poate fi definită ca o stare de jertfă continuă”

„Atât Sfinții Brâncoveni, cât și Sfântul Iosif de la Văratec au fost definiți prin lepădarea de sine, prin starea de jertfă continuă de-a lungul vieții lor”, le-a spus Mitropolitul Teofan credincioşilor prezenţi joi la hramul Mănăstirii Văratec închinat Sfântului Cuvios Iosif.

Sfântul Iosif este cel dintâi duhovnic al aşezământului monahal de la Văratec şi, totodată, unul dintre ctitorii acestei vetre monahale.

Ca ucenic şi următor al Sfântului Paisie Velicicovschi, Cuviosul Iosif a devenit un vrednic misionar al Bisericii noastre şi un înnoitor al vieţii monahale în obştea de la Văratec şi împrejurimi.

Sfântul Iosif de la Văratec a fost canonizat în şedinţa din 5-7 martie 2008, proclamarea oficială a canonizării având loc în data de 5 iunie, de Înălţarea Domnului, la Mănăstirea Neamţ, alături de alţi sfinţi nemţeni, în prezenţa Preafericitului Patriarh Daniel şi a mai multor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

„În viața Sfântului Iosif”, a spus Mitropolitul Teofan, „starea de jertfă a fost trăită prin rugăciune neîncetată, prin post îndelungat, prin asceză aspră, prin zăbavă și osteneală de zi și de noapte pentru binele acestei sfinte mănăstiri și pentru binele tuturor creștinilor din lume”.

De asemenea, ierarhul a evidenţiat dăruirea totală a martirilor Brâncoveni pentru Hristos:

„Sfinții Brâncoveni așijderea; prin faptul că au fost binecuvântați de Dumnezeu cu 11 copii, fiind familie de domnitor, prin faptul că au zidit atâtea așezăminte bisericești și de cultură, și, mai presus de toate, prin faptul că L-au iubit pe Domnul Hristos mai mult decât viața lor în sine, existența lor poate fi definită ca o lepădare de sine și ca o stare de jertfă continuă”.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele ieromonah Lucian Demian de la Mănăstirea Văratec a fost hirotesit protosinghel de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, informează portalul doxologia.ro.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a oficiat slujba de parastas pentru  ctitorii și viețuitorii trecuți la Domnul de la această mănăstire.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente