Mitropolitul Teofan despre ITOM 2018: O clipă de rugăciune, un moment de întâlnire şi un izvor de speranţă

Mitropolitul Teofan a spus vineri la deschiderea oficială ITOM 2018 că doreşte ca evenimentul să fie „o clipă de rugăciune, un moment de întâlnire şi un izvor de speranţă”.

Deschiderea primei ediţii a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din Moldova a avut loc de la ora 18:00 la Catedrala Mitropolitană din Iași, scrie doxologia.ro.

Au participat toate delegațiile din zona Moldovei prezente la Iași, 400 de tineri din Basarabia și Bucovina de Nord, dar și mici delegații din Bulgaria și Ucraina.

La eveniment, delegațiile au defilat în fața publicului într-o paradă a steagurilor.

După această paradă a avut loc un moment special: intonarea Imnului Național în prezența a 100 de voluntari care au format un „tricolor viu”.

A urmat o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt în care le-a urat bun venit participanţilor.

„Primul gând de recunoștință merge către românii moldoveni din Bucovina de Nord, care, deși despărțiți de noi de aproape 250 de ani, văzându-i astăzi aici, ne bucurăm că suntem împreună și că Dumnezeu de sus și limba română de jos, după atâta vreme, i-au făcut să se simtă și ei moldoveni, iar noi să-i simțim, de asemenea, români din Bucovina de Nord”.

„Al doilea gând, tot de gratitudine, merge către tinerii din Basarabia, despărțiți de noi de 206 ani, pe care-i simțim ca fiind ai noștri în totalitate”.

„Și tot de un gând de gratitudine este vorba și în al treilea rând, gând pe care însă moldovenii din dreapta Prutului trebuie să-l arate către Dumnezeu pentru că au fost scutiți de înstrăinarea care i-a cuprins pe românii moldoveni din Moldova de Nord și Moldova de Răsărit și pentru că am avut șansa de a rămâne aici, integrați în România cea mare, unde-i așteptăm și pe ceilalți cărora le-am adresat primele două gânduri”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

În continuare, a urmat concertul de muzică corală susținut de Ansamblul Floralia și de tinerii din ATOR și ASCOR Iași.

Evenimentul s-a încheiat cu rostirea rugăciunilor de seară.

La deschiderea ITOM 2018 a participat şi Domnul Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte.

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova, aflată la prima ediție, a reunit la Iași 1600 de tineri.

Foto Credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente