Mitropolitul Teofan: Dacă nu mă rog pentru vrăjmaşii mei, înseamnă că n-am început să merg pe calea către Dumnezeu

În predica rostită în Duminica a 19-a după Rusalii, Mitropolitul Teofan a afirmat că rugăciunea pentru vrăjmaşi este o unitate de măsură care ne spune unde ne aflăm în relaţia cu Dumnezeu.

„Sfinții Părinți, Sfântul Maxim Mărturisitorul îndeosebi, Sfântul Siluan Athonitul, de asemenea, îndeamnă ca din când în când și cât mai des cu putință să ne întrebăm pe noi înșine: Sunt, Doamne, oare pe drumul care duce către Tine?. Și gândul nostru nu poate răspunde ușor, că ți-e teamă să spui: Da, Doamne, sunt pe calea care duce către Tine, pentru că te știi pe tine neputincios”.

„Dar Biserica îți oferă această unitate de măsură, și anume: mă rog eu pentru vrăjmașii mei sau nu mă rog? În momentul în care nu m-am rugat înseamnă că am o mare problemă, că n-am început încă să merg pe calea care duce către Dumnezeu”, a subliniat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

El a mai precizat: „Ajutorarea săracilor și rugăciunea pentru cei vrăjmași îi oferă omului două aripi binecuvântate prin care poate să pătrundă ușor în văzduhul Împărăției Cerurilor, ca pregustare încă din această lume. Iar iubirea vrăjmașilor arată adevărul dacă omul se află în drumul către Dumnezeu”.

Foto credit: Doxologia

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente