Mitropolitul Teofan a slujit la hramul Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi” din Iași, prima casă a Sfintei Parascheva

Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei a slujit luni la mănăstirea ieşeană care îi care ca ocrotitori pe Sfinţii Trei Ierarhi.

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a precizat în predica sa că viaţa omului trebuie să fie asemenea slujirii sfinţilor cinstiţi în 30 ianuarie.

„Învățătura Sfinților Trei Ierarhi, de la un capăt până la celălalt, este răzbătută de această întreită dogmă a Bisericii, și anume „Iisus Hristos, ieri şi azi şi în veci, este acelaşi”, El și-a dat sângele pentru poporul Său, pentru ca să mărturisească marele adevăr că nu avem aici patrie, pe pământ, ci patria adevărată este în Împărăția Cerurilor”.

„În această sfântă și mare zi să luăm aminte la viața noastră și să înțelegem că ea este așezată ca o masă statornică pe trei stâlpi, și anume credința cea adevărată, în Hristos Domnul, învățătura cea sfântă din Scriptură și facerea de bine îndreptată către cel care se află în suferință”, a afirmat Înaltpreasfinţia Sa.

Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iaşi este prima casă a Sfintei Parascheva.

Biserica închinată Sfinților Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan a fost ridicată de domnitorul Vasile Lupu între anii 1637-1639, ca necropola domnească, reflectând aspiraţia ctitorului spre lumea bizantină.

În anul 1641, la 13 iunie, mănăstirea devine prima casă din Moldova a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva. În anul următor, 1642, mitropolitul Petru Movilă scrie și prezintă Sinodului de la Iași celebra Mărturisire ortodoxă de credință. Așezământul monahal se află în centrul municipiului Iași, pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Foto credit: Doxologia / Flavius Popa

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente