Mitropolitul Teofan a sfințit noul paraclis al Mănăstirii Coșula, pe care l-a numit spital duhovnicesc

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a sfințit joi noul paraclis, cu hramul „Sf. Cuv. Sila”, al Mănăstirii Coșula din județul Botoșani. Părintele mitropolit i-a avut alături în slujire pe Episcopul Ignatie al Hușilor, pe Episcopul Antonie de Bălți și pe Arhim. Calinic Chirvase, starețul mănăstirii.

„S-a sfințit un nou altar în această mănăstire. Un nou loc pentru Sfânta Liturghie, un alt spital duhovnicesc, o altă inimă în care pulsează Duhul Sfânt, un alt rug aprins care arde și nu se mistuie”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

„Un nou altar de jertfă în care omul se întâlnește cu Dumnezeu la Sfânta Liturghie. Un spital duhovnicesc la care alergăm să ne întâlnim cu Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre pentru a ne vindeca de atâtea răni așezate pe sufletul, pe mintea, pe cugetul și pe trupul nostru.”

„O nouă inimă a mănăstirii, cea de-a doua, de fapt prelungirea celei dintâi în care pulsează Duhul Sfânt care având puterea cerului o transmite în tot sistemul sufletesc și trupesc al obștii mănăstirii și al celor care din când în când veniți aici să vă așezați sub adumbrirea Duhului Sfânt”, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

Hristos ne cere să-I facem loc în viața noastră

PS Ignatie a rostit joi, 16 mai 2024, cuvântul de învățătură la sărbătoarea Sf. Sila, Paisie și Natan, marcată la Mănăstirea Coșula prin sfințirea noulului Paraclis „Sf. Cuv. Sila”. Foto: Doxologia.ro / Mihail Vrăjitoru

„În timpul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, nu noi suntem în centru – nici episcopii, nici preoții, nici slujitorii de la altar, nici credincioșii –, ci centrul este Însuși Hristos, Căruia noi Îi facem loc în mijlocul nostru”, a spus Părintele Episcop Ignatie în cuvântul de învățătură.

„Sfinții sunt cei care au conștientizat cel mai bine faptul că Hristos este în mijlocul vieții lor. I-au făcut loc, au lăsat un spațiu liber, nu l-au umplut nici cu egoismul, mândria, lor, nici cu cunoștințele lor, nici cu talanții (talentele, darurile) dați lor tot de către Dumnezeu, ci I-au lăsat loc lui Hristos, să fie în mijlocul lor”, a mai subliniat ierarhul.

„Prin urmare, Domnul ne cere și să fim împreună la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, dar și să avem capacitatea de a-I face loc în mijlocul nostru. Să lăsăm la o parte preocupările noastre.”

Sf. Liturghie și slujba de Sfințire a paraclisului mănăstirii au fost oficiate de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei împreună cu episcopii Ignatie de Huși și Antonie de Bălți. Foto: Doxologia.ro / Mihail Vrăjitoru

„De obicei, noi înțelegem că venim la Liturghie ca să-I punem lui Hristos în față, în mod exclusiv, problemele noastre. De fapt, rostul venirii noastre la Liturghie este altul: să vedem ce vrea Hristos să ne spună nouă, nu ce am vrea noi să-I spunem Lui”, a mai afirmat Preasfinția Sa.

Distincții și o hirotonie

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierodiaconul Iustinian, membru al obștii de la Coșula, a fost hirotonit preot.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhimandrit Calinic Chirvase a primit din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei distincția „Crucea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv” pentru clerici. Totodată, cei care au susținut mănăstirea în activitățile ei au primit din partea Înaltpreasfințitului Teofan ordine și distincții de vrednicie.

Părintele stareț le-a oferit ierarhilor câte o icoană cu chipul Sfântului Cuvios Sila.

Fotografie de grup la sfințirea noului paraclis al Mănăstirii Coșula, oficiată joi, 16 mai 2024. Foto: Doxologia.ro / Mihail Vrăjitoru

Din 6 decembrie 2020, la Mănăstirea Coşula arde o candelă pentru unitatea neamului românesc dăruită de Preasfințitul Părinte Antonie de Bălți.


Mănăstirea Coşula a fost construită în anul 1535 de marele vistiernic Mateiaş, sfetnicul domnitorului Petru Rareş, pe malul stâng al râului Miletin.

În 1908 aşezământul monahal a fost abandonat, locaşul de cult devenind biserică parohială. Mănăstirea a fost reînfiinţată în 1991. Ansamblul monahal, restaurat în perioada 2014-2014, este inclus pe lista monumentelor istorice din județul Botoşani.

Foto credit: Doxologia.ro / Mihail Vrăjitoru


Știri recente